Zajedničke aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta u TK

Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla i njegovi saradnici upriličili su sastanak sa Nerminom Hodžićem, ministrom za razvoj i poduzetništvo u Vladi Tuzlanskog kantona.

Razgovaralo se o mogućnostima zajedničkih aktivnosti na realizaciji projekata vezanih za stvaranje povoljnijih privrednih prilika na području Tuzlanskog kantona. Između ostalog, analizirano je aktuelno stanje privrede Tuzlanskog kantona, predstavljene aktivnosti u Komori na realizaciji projekata izrade publikacije “Tuzlanski kanton vaš poslovni partner” i nove baze podataka privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona. Glavna tema sastanka bio je dokument koji priprema Komora pod nazivom “Mjere za unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Tuzlanskom kantonu”.

Ministru Hodžiću je predložen zajednički angažman na realizaciji ciljeva zacrtanih ovim dokumentom. “Za Tuzlanski kanton prioritet mora biti zaustavljanje trenda povećanja broja nezaposlenih i očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, posebno u realnom sektoru. Visoka nezaposlenost direktno i indirektno onemogućava punjenje budžeta i fondova, stvara socijalnu nestabilnost i produbljuje siromaštvo. Stvaranje adekvatnog poslovnog okruženja i rasterećenje privrede je jedini način da se sačuvaju postojeći privredni subjekti i privuku nove investicije. Pri tome poseban značaj treba dati izvozno orjentisanim, proizvodnim preduzećima”, istakao je na sastanku Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla. Nakon analize tačaka predviđenih za realizaciju u ponuđenom dokumentu zaključeno je na prijedlog ministra Hodžića da se formira zajednički tim koji će uraditi naredni korak. “Mi moramo što prije pristupiti realizaciji zacrtanih ciljeva kako bi što prije stvorili uslove da privrednici kvalitetnije posluje, da razvijaju privredu, otvaraju nova radna mjesta, prave svima nama povoljniji životni ambijent. Da bi taj posao uradili na najbolji mogući način, moramo poduzeti određene korake koji će nam to olakšati a to je odabir najvažnijih segmenata, konkretizacija određenih tačaka i predloženih ciljeva, hitno pristupanje aktivnostima koje u najkraćem roku mogu polučiti konkretne rezultate”, rekao je Nermin Hodžić ministar za razvoj i poduzetništvo u Vladi TK.

Ciljevi čija realizacija bi u velikom olakšala razvoj privede na ovim prostorima, u najvećoj mjeri se odnose na pokretanje inicijativa za izmjene i dopune određenih zakona na federalnom nivou. Prvenstveno je potrebno provesti aktivnosti na smanjenju doprinosa za radnike te omogućiti plaćanje PDV-a po naplati potraživanja kao i ukidanje prava na odbitni PDV za fakture koje nisu plaćene. Dokument još obuhvata i aktivnosti na uspostavljanju efikasnijeg sistema podsticaja, stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za pokretanje novog biznisa, subvencioniranje novouposlenih radnika. Predlaže se iznalaženje mogućnosti u Budžetu TK za podsticanje izvoza i zapošljavanje, za osiguranje povoljnih kreditnih sredstava privrednicima i obrtnicima, za smanjenje sive ekonomije uz transparetniji rad inspekcijskih službi i još nekoliko tačaka čijom realizacijom bi se u velikoj mjeri poboljšao poslovni ambijent na području Tuzlanskog kantona.

(RTv7/kpktz)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*