Zbog blokade između Srbije i Hrvatske, opterećeno nekoliko prijelaza u BiH

Stanje na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama u Bosni i Hercegovini danas je potpuno normalizovano i pod kontrolom, izjavio je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Ratko Kovačević. On je pojasnio da je na pojedinim prijelazima pojačan saobraćaj, posebno teretnih vozila, zbog blokade između Srbije i Hrvatske, ali da se on rješava u najkraćem mogućem roku.

“Nešto opterećeniji prijelazi su Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradiška, posebno iz razloga što, pored kamiona koji voze teret u Bosnu i Hercegovinu i van nje, postoji priliv kamiona koji samo tranzitiraju kroz Bosnu i Hercegovinu jer ne mogu prijeći granicu između Srbije i Hrvatske. S obzirom na to da se i za tranzit robe kroz Bosnu i Hercegovinu mora dati bankarska garancija od špeditera u Bosni i Hercegovini, službenici UIO ubrzali su razduženje bankarskih garancija kada roba istupi iz Bosne i Hercegovine, kako bi se garancija što prije oslobodila i kako bi špediterske kuće, koje imaju ograničene bankarske garancije, mogle što prije uzeti novog klijenta”, kazao je Kovačević.

Direktor UIO Miro Džakula već je kontaktirao s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i s direktorom Granične policije Bosne i Hercegovine Zoranom Galićem. Zaključeno je da će UIO, ukoliko to bude bilo potrebno, osigurati rad pojedinih carinskih ispostava i u noćnoj smjeni.

Ukoliko bude postojala potreba za tim, kako je pojasnio Kovačević, rad UIO u noćnoj smejni morat će pratiti i nadležne inspekcijske službe koje vrše kontrolu kvaliteta robe.

Odluka o tome bit će donesena u slučaju da u narednom periodu bude još više pojačan priliv teretnih vozila.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*