Svjetski čelnici danas na Općoj skupštini UN-a

Svjetski čelnici okupit će se danas u Njujorku na redovnom godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a na kojem bi trebalo da budu prihvaćeni globalni razvojni ciljevi za sljedećih 15 godina. Ovogodišnji skup mogle bi obilježiti rasprave o izbjegličkoj krizi i borbi protiv ekstremističke “Islamske države”, te obraćanje pape Franje.

Jubilarno 70. zasjedanje Opće skupštine, koje su mnogi nazvali “istorijskim”, okupit će rekordan broj državnika – čelnika 193 punopravne zemlje članice, nečlanica poput Palestinskih teritorija i Vatikana i brojnih međunarodnih institucija.

Očekuje se da će govore u sjedištu UN-a održati kubanski predsjednik Raul Castro i kineski predsjednik Xi Jinping, obojica će govoriti na Općoj skupštini prvi put, zatim američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, te ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se vraća u UN nakon 10-godišnje pauze.

Uoči formalnog otvaranja Opće skupštine, od petka do nedjelje, bit će održan trodnevni samit 154 šefova država i vlada i 30 ministara, čiji će cilj biti prihvatanje Ciljeva održivog razvoja (SDG), globalne razvojne agende za sljedećih 15 godina.

Ambiciozni plan, koji sadrži 17 tema sa 169 specifičnih ciljeva, usmjeren je na smanjivanje ekstremnog siromaštva, borbu protiv nejednakosti i nepravde, uspostavljanje obrazovanja za sve, te postizanje privrednog rasta.

Čelnici će također raspravljati o novom sporazumu za borbu protiv klimatskih promjena, koji bi krajem godine trebao biti finaliziran u Parizu.

Čelnica UN-ovog programa za razvoj Helen Clark izjavila je da SDG osigurava integrirani pristup privrednom i društvenom razvoju, “pritom ne uništavajući prirodni okoliš”.

Dodala je da ciljevi UN-a također osiguravaju mjere za buduće izbjegavanje velikih sukoba, kakvi danas ugrožavaju sve veći broj zemalja. “SDG je inovativan i bavi se rješavanjem nekih temeljnih problema koji zemlje dovode preko ruba sukoba, krize i očaja”, rekla je Clark.

UN-ovoj globalnoj kampanji za prihvatanje SDG-a priključit će se na koncertu koji će biti održan u subotu u Central parku, brojne zvijezde poput Beyonce i Eda Sheerana, te skupina Coldplay i Pearl Jam.

Na skupu će učestvovati i papa Franjo, čija posjeta Sjedinjenim Državama koincidira sa samitom o globalnom razvoju i Općom skupštinom UN-a. Očekuje se da će se papa, koji će se UN-u obratiti na početku samita, u svom govoru fokusirati na važnost ukidanja ekstremnog siromaštva, zaštitu okoliša i zaustavljanje masovnih pokolja.

“Papa neće govoriti primarno kao političar, neće govoriti kao tehnički stručnjak, neće govoriti kao visoki dužnosnik UN-a. On će, prije svega, govoriti kao svećenik, kao vjerski vođa, kao prorok i kao otac”, rekao je vatikanski predstavnik pri UN-u nadbiskup Bernardito Auza.

On je naglasio da će glavna poruka pape Franje biti poruka nade i milosrđa, kojom će pozvati svjetske čelnike da provedu mjere kojima će se smanjiti patnje i pokrenuti razvoj.

Skupština se formalno otvara u ponedjeljak, a glavne ovogodišnje teme uključuju sukob u Siriji, koji je već ušao u petu godinu, izbjegličku krizu na Bliskom istoku i u Evropi, te širenje terorizma, osobito prijetnje ekstremističke grupe “Islamska država”.

Američki predsjednik Obama bit će domaćin samita o borbi protiv terorizma, na kojem će sudjelovati više od stotinu zemalja, a bavit će se “Islamskom državom”, stranim borcima i nasiljem ekstremista.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predsjedat će sastankom Vijeća sigurnosti UN-a o borbi protiv terorizma.

Osim kvarteta glavnih članica: Amerike, Evropske unije, Rusije i Ujedinjenih naroda, ministri vanjskih poslova Egipta, Jordana i Saudijske Arabije, te generalni sekretar Arapske lige, pozvani su da daju svoj doprinos u raspravi kako bi se proširila međunarodna suradnja u borbi protiv terorizma.

Ove će godine prvi put Palestinske teritorije, kao zemlja posmatrač u UN-u, ispred sjedišta na East Riveru podići svoju zastavu pošto je prihvaćena rezolucija Opće skupštine kojom se to omogućuje i zemljama koje nisu punopravne članice Svjetske organizacije.

Sveta Stolica će, također, danas podići svoju zastavu, samo nekoliko sati prije posjete pape Franje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*