Vlasenica: Obilježena 23. godišnjica zatvaranja logora Sušica

Pješačkim pohodima u znak sjećanja na žrtve vlaseničkog logora Sušica danas je obilježena 23. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora kroz koji je prošlo 8.000 osoba nesrpske nacionalnosti sa područja Vlasenice, a ubijeno ih je više od 1.600.

Preživjeli Vlaseničani tokom pješačenja od Turalića kod Kladnja posjetili su mjesta dvije masovne grobnice, Ogradice i Debelo brdo.

Protokol je izmijenjen i učesnici marša su odustali od posjete Memorijalnom centru, jer su se u isto vrijeme u Vlasenici održavale dvije svadbe i fudbalska utakmica pa policija nije mogla garantovati sigurnost.

“Žrtve u ratu, žrtve u miru”, kratko je prokomentarisao Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, podsjećajući da je mali broj zločinaca procesuiran, te da bh. institucije ne znaju tačan broj logora, logoraša, te broj stradalih u logorima.

Logor Sušica bio je na istoimenoj rječici, duboku u gustoj šumi, skriven od javnosti. Ranije su tu bili magacini i skladišta, a početkom rata objekti su pretvoreni u mučilišta i mjesta masovnih egzekucija.

Iako se znaju imena i prezimena i postoje dokazi, za ratne zločine u Vlasenici do sada su osuđena samo trojica zločinaca. U Haškom tribunalu na 20 godina dugu zatvorsku kaznu osuđen je Dragan Nikolić zvani Jenki, koji je kaznu već odslužio. Bastah Predrag zvani Car u Sudu Bosne i Hercegovine osuđen je na 22 godine zatvora, a Goran Višković zvani Vjetar na 18 godina.

Sušica – Logor za Bošnjake sjeveroistočne Bosne
Kroz logor “Sušica” u 1992. godini prošlo je više od 8.000 Bošnjaka Vlasenice i Podrinja. Od maja do kraja septembra 1992. godine to je bio logor za Bošnjake sjeveroistočne Bosne. Kroz logorske torture “Sušice” su prošli Bošnjaci iz Rogatice, Sokolca, Han Pijeska, Žepe, Vlasenice, Milića, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Šekovića i Kalesije.

U logoru je ubijeno više od 1.600 osoba, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batković, a nerijetko su Bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*