Google danas slavi 17. rođendan

Jedna od vodećih svjetskih internet korporacija Google danas proslavlja 17 godina postojanja.Google su osnovali Larry Page i Sergey Brin dok su bili na doktorskom studiju na Univerzitetu Stanford. Zajedno posjeduju oko 14 posto dionica, ali kontroliraju 56 posto dioničarske glasačke moći kroz tzv. “superglasačke zalihe”.

Oni su osnovali Google kao privatno preduzeće 4. septembra 1998., a kao početak djelovanja ove kompanije računa se 27. septembar.

Njihov opis misije od samog početka je bio “da organiziraju svjetske informacije i naprave ih univerzalno dostupnim i koristivim”. Njihov neslužbeni slogan je bio “Don't be evil” (Ne budi zao).

Procjenjuje se da ova korporacija od 2007. godine pokreće više od milion servera u bazama podataka u svijetu i upravlja sa preko milijardu zahtjeva za pretragu. “Google.com” je 2013. označen kao najposjećeniji web-sajt na svijetu.

Veliki broj Googleovih sajtova na ostalim jezicima nalaze se među prvih stotinu, kao i ostalih nekoliko sajtova koje posjeduje Google, kao što su YouTube i Blogger.

Page i Brin prvo su htjeli pokrenuti tražilicu pod imenom BackRub, no brzo su ime promijenili u Google. Ime Google potiče od matematičkog izraza “googol” koji predstavlja broj 1 sa 100 nula. Prema podacima iz 2009. godine ova kompanija zaposljava blizu 20 hiljada ljudi.

Sjedište korporacije je gradu Mountain View, u američkoj državi Kalifornija.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.