Federalnoj upravi civilne zaštite donirana oprema vrijedna 38.005 dolara

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor Međunarodnog fonda za unapređenje bezbjednosti ljudi (ITF) Damjan Bergant potpisali su danas u Sarajevu ugovor o donaciji opreme za deminiranje čija je vrijednost 38.005 dolara.

Za kupovinu GPS uređaja i metal detektora sredstva je osigurala vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Bergant je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora s Federalnom upravom civilne zaštite, te dodao da je međunarodna institucija ITF prisutna u BiH od 1998. godine i da je urađeno puno projekata deminiranja i pomoći žrtvama od mina.

Samo za projekte u BiH ITF je dosad prikupio i implementirao više od 186,4 miliona dolara donatorskih sredstava, čime je očišćeno više od 70 miliona m2 površina zagađenih minama i NUS (na 2.274 lokacija pronađeno 37.313 mina i NUS).

Bergant je naveo da su danas također potpisani ugovori o donaciji opreme za deminiranje između ITF-a i Republičke uprave civilne zaštite RS (ugovor vrijedan 38.005 dolara) i BHMAC-a (u vrijednosti 81.530,41 dolar).

Federalna uprava civilne zaštite, kako je istaknuo Fahrudin Solak, dobila je deset najsavremenijih metal detektora i tri GPS uređaja koji će unaprijediti rad deminera na terenu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*