Odbačena tužba protiv Saudijske Arabije za napade 11. septembra

Sudija u Njujorku odbacio je tužbu protiv Saudijske Arabije, koju su podigle porodice žrtava terorističkih napada na “nebodere blizance” i Pentagon izvedenih 11. septembra 2001. godine, tvrdeći da je upravo ta država materijalno poduprla članove Al-Kaide koji su izveli napad.

Okružni sudija na Manhattanu George Daniels rekao je da Saudijska Arabija kao suverena država ima imunitet od tužbe za naknadu štete koju su podnijeli članovi porodica gotovo 3000 poginulih u najtežem terorističkom napadu na američkom tlu te osiguravatelja koji su pokrili gubitke vlasnika srušenih nebodera i kompanija koje su u njima poslovale.

“Iznesene optužbe ne daju ovom sudu temelj za uspostavljanje jurisdikcije nad optuženikom”, napisao je Daniels u obrazloženju svoje odluke.

U želji da izbjegnu ovakav rasplet, porodice žrtava željele su nadopuniti slučaj novim dokazima temeljenim na iskazima bivšeg operativca Al-Kaide Zacariasa Moussaouija, ali Daniels je rekao da ni ti novi dokazi “ne bi mogli skinuti imunitet optuženog”.

Većina od 19 Al-Kaidinih napadača koji su učestvovali u napadima bili su državljani Saudijske Arabije.

Ovaj slučaj ima dugačku i komplikovanu istorijut. Daniels je već dvaput donosio istu presudu u skladu s federalnim zakonom koji suverenim državama omogućava imunitet.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*