Sarajevo: Hiljade žena iz cijele BiH podržale “Šetnju za ozdravljanje”

Osma “Race for the cure” (Trka/ šetnja za ozdravljanje) održava se danas u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu gdje hiljade žena iz svih dijelova BiH još jednom želi ukazati na važnost podizanaj svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, javlja Anadolu Agency (AA).

Održana je trka za djecu na 300 metara, dok će šetnja za ozdravljenje” biti održana nešto kasnije uz bogat zabavni program, nagrade sponzora i prisustvo hiljade osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

Svake godine, na Visonovom šetalištu trči i šeta nekoliko hiljada osoba iz više od 30 gradova iz cijele BiH uz podršku i prisustvo predstavnika ambasada, vlasti i javnih ličnosti. Cilj i ovogodišnjeg događaja, koji je već postao tradicionalan u BiH, jeste podizanje svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

Sredstva prikupljena prilikom manifestacije iskoriste se za kupovinu poklon paketa “Prve pomoći” za svaku novooperisanu pacijenticu kojih u BiH godišnje ima oko 1.300, kao i besplatne mamografske preglede za socijalno ugroženu populaciju.

Regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena u BiH (WHEP) Nela Hasić istaknula je danas da se po osmi put u BiH održava “Race for the cure”.

“Vesela je atmosfera. Svi smo danas ovdje da slavimo život, da promovišemo rano otkrivanje karcinoma dojke, sjetimo se onih koji su izgubili život sa ovom bolešću i da se svi zajedno učinimo sve da se što više žena ljekaru javlja na vrijeme. Želimo ukazati da se redovno rade pregledi jer je to jedini način da se učini preventiva kada je karcinom dojke u pitanju”, istakla je Hasić.

Prema njenim riječima, u današnjem događaju učestvuju osobe iz 40 bh. gradova, koji su došli organizovano autobusima, a u organizaciji 24 nevladine organizacije. Hasić naglašava da su počeli sa dječijom trkom.

“Ovo nije atletski događaj tako da sve ove popratne aktivnosti su manje-više simbolične i poslije šetnje imamo program sa zabavom i nagradama”, ističe Hasić.

Govoreći o tome da li je posljednjih godina povećan broj oboljelih žena od raka dojke Hasić je mišljenja da je trend sličan kao u zemljama regiona.

“Ne mislimo da je to nešto više kod nas u odnosu na druge. I prije su žene umirale, ali se nije tačno znalo od čega”, dodala je Hasić.

Inače, “Race for the cure“ održava se u preko 150 svjetskih gradova, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta/trči nekoliko miliona ljudi.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.