Brammertz u Mostaru: Napadi na kulturne spomenike su ratni zločin

U okviru trodnevne posjete BiH, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz danas je stigao u Mostar,  i    sastao se s glavnim tužiocem Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mladenom Jurišićem.Obišao i staru jezgru Mostara.

Bramerc i Jurišić razgovarali su  o procesuiranju ratnih zločina i pitanjima od zajedničkog interesa.

Serge Brammertz danas je,  sa šefom sarajevskog ureda UNESCO-a Sinišom Šešumom i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, obišao područje svjetske baštine UNESCO-a, Stari most i staru jezgru Mostara, saopćio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju .

“UNESCO je prepoznao Stari most i stari grad Mostar kao izuzetan i univerzalni simbol koegzistencije zajednica različitih kultura, nacionalnosti i vjera. Tokom oružanog sukoba u BiH, od 1992. do 1995, Mostar je devet mjeseci bio podijeljen i pod opsadom. Široko rasprostranjeni zločini počinjeni su nad civilnim stanovništvom, uključujući i progon na nacionalnoj osnovi. Dana 9. novembra 1993 Stari most je namjerno granatiran i srušen”, navodi se u saopćenju.

Tužilac Brammertz podržao je UNESCO, Svjetsku banku, Fond Aga Khan za kulturu, Svjetski fond za spomenike i Grad Mostar za uspješnu obnovu Starog mosta i historijskog centra Mostara.

“Kao što ova obnova pokazuje, ekstremisti ne mogu izbrisati iz historije naše zajedničko nasljeđe raznolikosti, koegzistencije, i vjerskog pluralizma”, rekao je Brammertz.

On je, također, istakao važnost krivične odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine.

Tužilaštvo Međunarodnog suda je krivično gonilo visoko pozicionirane civilne i vojne vođe zbog uništavanja brojnih kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i rušenje Starog mosta.

“Napadi na kulturne spomenike i institucije su ratni zločin i često su dio kampanje etničkog čišćenja. Kako bismo zaštitili našu zajedničku baštinu, počinioci moraju krivično odgovarati”, zaključio je Brammertz.

Također, u 14.00 sati u dvorani I. godine Pravog fakulteta Sveučilišta u Mostaru glavni tužilac Serge Brammertz održat će predavanje na temu “Savremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine”, saopćili su s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*