Bojanke za odrasle savršen su alat za opuštanje i relaksaciju

U posljednje vrijeme bojanke za odrasle postaju sve popularnije među kupcima i korisnicima, o čemu svjedoči podatak da su na Amazonu među šest od dvadeset najprodavanijih knjiga, piše Huffington Post.

Ova nezaobilazna razonoda za petogodišnjake, kod odraslih smanjuje stres, potiče kreativnost, podsjeća na manje stresna vremena s manje briga iz razdoblja kada su pohađali dječije vrtiće i kada je najveći problem bio – kako izbjeći poslijepodnevno spavanje.

Psiholog Antoni Martinez preporučuje bojenje kao tehniku za relaksaciju.

“Bojiti možemo da bismo se ‘prebacili’ u kreativnije, slobodnije stanje. Aktivnost preporučujem u tihom okruženju, uz neku laganu muziku. Treba se prepustiti bojama i linijama”, savjetuje Martinez.

Klinički psiholog Ben Michaelis i autorica najbolje prodavane bojanke za djecu “Outside the Lines”, Souris Hong istaknuli su meditativne prednosti bojenja kod odraslih osoba.

“Bojenje, čiji je cilj poboljšati mentalno zdravlje pojedinca, postoji odavno. Švicarski psihoanalitičar Carl Jung je, naprimjer, svojim pacijentima na prelazu u prošlo stoljeće nudio bojenje u mandalama kako bi omogućili oslobađanje podsvjesnog te postigli balans procesa u tijelu i psihi”, podsjetio je dr. Michaelis.

U svom pionirskom istraživanju podsvjesnog kroz ličnu umjetničku izradu, Jung je zamijetio da se motiv kruga neprestano ponavlja te da odražava unutarnje stanje. Poznavajući filozofske spise Indije, nazvao ih je mandalama kako bi opisao crteže krugova što su ih napravili on i njegovi pacijenti.

“Danas znamo u kolikoj je mjeri bojenje mandale korisno i opuštajuće”, kaže dr. Michaelis.

Na tržištu je velik izbor bojanki za odrasle, od onih s cvjetnim mandalama do kreativnih ilustracija, poput onih u “Outside the Lines”, ili pak duhovitih, feminističkih…

Dakle, ukoliko tražite način da pronađene svoj unutrašnjih zen, istovremenu istražujući vlastitu umjetničku stranu, ne tražite dalje. Bojanke su savršene za opuštanje, kaže dr. Michaelis.

(Fena/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*