Najezda bubamara i ove jeseni

Rojevi bubamara danas su prekrili fasade i ušli u stanove u nekoliko stambenih zgrada u srebreničkom naselju Baratova.

Najezda bubamara ponavlja se već nekoliko godina početkom ili sredinom oktobra u ovom naselju.

Stanari ovih zgrada muku muče sa bubamarama koje ulaze u stanove, hodaju po zidovima, uvlače se u kućni namještaj, stolariju, pukotine, odjeću i druge predmete.

I prethodnih godina sredinom oktobra ili krajem septembra, rojevi bubamara “kitili” su ove zgrade kao pčele kada izađu iz košnice.

Bubamare se prvo pojave u ovom naselju, a zavisno od vremenskih uslova kasnije se pojavljuju i u drugim dijelovima Srebrenice na objektima koji su više izloženi suncu.

Najezda bubamara postaje smetnja za normalan život u stanovima jer upadaju u hranu i ostavljaju prljave tragove na zidovima, odjeći, prozorima, posuđu i kućnom namještaju.

Neki mještani govore da bubamare donose sreću, a drugi tvrde da njihova pojava u enormnoj količini predskazuje nešto ružno.

I dok praznovjerni nagađaju, žitelji “opsjednutih stanova” prinuđeni su da tjeraju bubamare iz prostorija i nabavljaju razne hemijske preparate da unište njihove rojeve.

I prethodnih nekoliko godina bila je slična situacija u ovim zgradama. Kada bi zahladilo i pao snijeg, bubamare bi nestale, a ponovo su se pojavljivale kada otopli.

Ako je pojava rojeva bubamara samo meteorološki predznak, kao što je bilo u prethodnih nekoliko godina, onda predstoji naglo zahlađenje, mrazevi, pa i snježne padavine.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*