(VIDEO) Nakon rata iz kulturnih ustanova BiH nestale brojne umjetnine

Centar protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzle danas je organizovao interdisciplinarnu konferenciju „Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini“, koja je održana u okviru 16. INTERBIFEP-a.

Na konferenciji je učestvovalo oko 40 predstavnika institucija kulture i nadležnih institucija koje se direktno ili indirektno  bave  pitanjima ilegalne trgovine umjetninama.

Istaknuto je kako je krijumčarenje i preprodaja umjetnina nakon preprodaje droge i oružja, treći najunosniji ilegalni biznis. Nakon rata iz kulturnih ustanova BiH nestao je veliki broj vrijednih umjetnina, a malo njih je pronađeno.

Na žalost, do sada se ovim problemom u našoj zemlji niko nije ozbiljno bavio.

To je jedan od razloga zbog čega je u Tuzli osnovan Centar protiv krijumčarenja umjetninama koji od 2014. istražuje na terenu. Centar radi na uspostavi nacionalnog sistema koordinacije i suradnje, provođenja i predlaganja zaštitnih mjera, te pružanja pomoći kako institucijama, tako i nevladinom sektoru i građanima, omogućavanje pristupa informacijama.

Današnja konferencija bila je prilika da se ostvari saradnja i dogovore naredni koraci u cilju stvaranja mehanizma koji će omogućiti bolju zaštitu umjetina ali i pronalazak nestalih vrijednih kulturnih dobara.

Opširnije u video prilogu…

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*