Toplo pletivo bosanskih žena u francuskoj kolekciji Michaele Buerger

Kada se susretnu francuski šik, tradicionalna vještina bosanskih žena i kvalitetna prirodna vuna, dobije se nova kolekcija austrijske dizajnerice s pariškom adresom Michaele Buerger.

U stvaranju ovih atraktivnih odjevnih komada učestvovale su pletilje iz Bosne i Hercegovine okupljene u udruženja žena za očuvanje rukotvorina Udružene, prenosi Radiosarajevo.ba.

Nevladina organizacija Udružene dobrovoljno je udruženje žena koje ima za cilj zaštitu, promociju i očuvanje bh. rukotvorina, očuvanje digniteta žena pletilja, prijenos tradicionalnih vještina na mlade naraštaje, kao i stvaranje povoljnih uvjeta za kreativno stvaralaštvo žena pletilja. Ovo udruženje vodi bh. dizajnerica i poduzetnica Nadira Mingusson Škaljić, a okuplja ratne udovice, žene žrtve nasilja u ratu i sve druge zainteresirane žene. Kroz tradicionalne ručne radove, članice udruženja, mahom nezaposlene, imaju priliku poboljšati svoj ekonomski status i društveni položaj, a time i neizmjerno doprinose očuvanju tradicije heklanja i pletenja u BiH.

“Prvi kontakt sa Michaelom Buerger ostvaren je na jednom pariskom sajmu na kojem su Udružene izlagale svoje kreacije u januaru 2013. Na samom početku naše saradnje proizvodili smo izmedju 200 i 500 komada po kolekciji, a zadnja isporuka zimske kolekcije 2015, koja je trenutno u prodaji u svjetskim buticima je brojala 6 000 komada. Na proizvodnji kolekcije je radilo 100 pletilja”, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba Nadira Škaljić. “Osim ekonomskog faktora, koji je naravno bitan i motivirajući jer je prosječna mjesečna plata za pola radnog vremena je oko 600 KM, naše žene su izuzetno ponosne što se proizvodi njihovih ruku nalaze na policama svjetski poznatih butika. Na svakom proizvodu stoji etiketa sa potpisom pletilje koja ga je proizvela”.

Projekat Udružene još od 2012. podržava Ambasada Kraljevine Norveške, prepoznajući vrijednost očuvanja ručnog rada kao ekonomsku šansu za njegove članice.

Do sada se modni artikli u čijem su stvaranju sudjelovale bosanske pletilje mogu kupiti u buticima u gradovima Norveške, Francuske, SAD-a, Japana…

(Radiosarajevo.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*