13 trikova kako da spasite uništenu odjeću i obuću

Ako ste isprljali omiljene čizmice od antilopa na putu prema kući ili ste karminom i puderom uništili majicu, nemojte se nervirati jer za sve vaše male probleme postoji i način da ih riješite.

Saznajte i kako.

 

OČISTITE MRLJE OD DEZODORANSA

Bijele mrlje od antiperspirant dezodoransa očistite limunom ili sodom bikarbonom, piše minimagazin.

Mrlje dobro istrljajte sokom od limuna i isperite vodom. Ako su mrlje tvrdokorne, pokušajte ih skinuti tako što ćete na njih namazati pastu od sode bikarbone i vode. Ostavite par minuta pa isperite na uobičajeni način.

 

OČISTITE MRLJE OD PUDERA

Mrlje od tečnog pudera na odjeći najlakše ćete ukloniti pomoću pjene za brijanje.

Nanesite je direktno na mrlju, dobro utrljajte, a zatim ubacite u mašinu za pranje veša i operite na uobičajeni način.

 

UKLONITE MRLJE OD KARMINA

Na mrlju od karmina našpricajte lak za kosu. Sačekajte par minuta da mrlja upije lak. Nakon toga dobro istrljate i operite kao i obično.

 

UČVRSTITE NAOČARE

Ako su vam na omiljenim naočarama popustili šarafi, na njih nanesite malo providnog laka za nokte. Lak će stegniti šarafe i naočare će biti čvrste kao da su tek kupljene.

 

“SPASITE” DUGME NA KOŠULJI

Ako vam dugme na omiljenoj košulji izgleda kao da samo što nije otpalo, a igla i konac nisu na dohvat ruke: konac vratite unutra pa providni lak za nokte nanesite na dugme. Ono će izdržati sve dok ne dođete kući (a možda čak i duže).

 

OČISTITE OBUĆU OD ANTILOPA

Uklonite prljavštinu sa obuće od antilopa koristeći običnu turpiju. Vodite računa da to što nježnije uradite kako je ne biste oštetili.

 

OČISTITE KOŽNU OBUĆU

Mrlje od vode sa kožne obuće uklonit ćete tako što ćete ih nježno istrljati četkicom za zube i razblaženim sirćetom. Ako nemate odgovarajuću boju kreme za cipele uvijek ih možete očistiti losionom za tijelo ili bilo kojom drugom kremom.

 

UKLONITE NEUGODNI MIRIS IZ OBUĆE

Neugodne mirise iz patika ili cipela možete ukloniti ako u njih naspete sodu bikarbonu i ostavite preko noći. Sutradan, obuću dobro istresite ili usisajte. Vaša obuća više neće širiti neugodne mirise.

 

ISPOLIRAJTE LAKOVANE CIPELE

Vratite sjaj lakiranoj obući tako što ćete je ispolirati pomoću tečnosti za pranje prozora. Uzmite komad vate i popravite sve eventualne nepravilnosti.

 

OČISTITE MRLJE OD CRNOG VINA BIJELIM VINOM

Mrlju nastalu od crnog vina odmah prelijte bijelim. Sačekajte par minuta da mrlja upije bijelo vino te ubacite u mašinu i operite kao i obično.

 

UKLONITE MASNE MRLJE SA ODJEĆE

Masne mrlje za odjeće ćete najbrže ukloniti pomoću običnog sredstva za pranje posuđa. Jednostavno ga nanesite na zaprljano mjesto i ostavite par sati. Nakon toga dobro isperite.

 

“SPASITE” ČARAPE

Zaustavite dalje cijepanje čarapa tako što ćete na taj dio nanijeti providni lak za nokte.

 

POPRAVITE RAJFEŠLUS

Nemojte se nervirati zbog zaglavljenog rajfešlusa. Na njega nanesite par kapi ulja i nježno povucite prema dole.

(Vidiportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*