U rebalansu Budžeta neće biti planirana sredstva za isplatu regresa budžetskim korisnicima

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Zaključak kojim zadužuje Ministarstvo finansija, da u postupku izrade Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu ne planira sredstva za isplatu naknade za godišnji odmor – regres za 2015. godinu za zaposlene kod budžetskih korisnika.

Temelj za donošenje ove odluke je član 19. Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH u kojem stoji da „Zaposlenik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora u visini najmanje 50% prosječne neto plaće svih zaposlenih ostvarene kod poslodavca u mjesecu koji prethodi isplati regresa, pod uslovom da privredni subjekt – poslodavac nije prethodnu poslovnu godinu završio sa gubitkom“.

Napominjemo da je Vlada Tuzlanskog kantona proteklu godinu završila sa deficitom – manjkom/gubitkom u iznosu od oko 16,5 miliona KM.

Također u članu 2. Općeg kolektivnog ugovora stoji da je „Kolektivni ugovor obavezujući i važi za sve poslodavce bez obzira na strukturu kapitala, organe uprave i službe za upravu, policiju, javne ustanove i druge pravne subjekte.“

Dopunom zakona deblokirati rad Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK

Vlada TK utvrdila je prijedlog Zakona o dopunama Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona. Razlog za dopunuZakona je deblokada rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, do čega je došlo nakon lišavanja slobode direktora Uprave.

Naime, u trenutno važećem zakonu ne postoji odredba kojom se definiše ko u odsutnosti i spriječenosti za vršenje poslova mijenja direktora Uprave. Također, dopunjava se i dosadašnji nedostatak, odnosno nemogućnost preventivne suspenzije rukovodioca organa uprave ukoliko nije podignuta optužnica.

Vlada je već ranije u julu ove godine inicirala donošenje ovog zakona kojim bi se riješile situacije koje trenutnim zakonom nisu bile predviđene.

Vlada TK je utvrdila i prijedlog Zaključka kojim Skupština Tuzlanskog kantona daje podršku realizaciji projekta Cementara Banovići, u skladu sa uslovima utvrđenim usvojenim Regulacionim planom „Termoelektrana-Cementara“ za period 2012-2022. godine. Zaključkom je zaduženo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice da rješenja iz Regulacionog plana „Termoelektrana-Cementara“ za period 2012-2022. godine ugradi u izmjene i dopune Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona za period 2005-2025. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.