Iskoristite prirodne lijekove da brzo umirite grlo

U hladnim danima bol u grlu je česta pojava. Njen uzrok je najčešće prehlada, pretjerano naprezanje glasnih žica te suhi zrak kojem smo zimi izloženi zbog grijanja. Umjesto vještačkih preparata i lijekova donosimo vam nekoliko prirodnih metoda s kojima možete na zdrav i jednostavan način otkloniti tu neugodnu bol.

DOBRO POZNATI MED I LIMUN

U 250 ml vode dodajte dvije kašičice meda i dobro zagrijte. Maknite s vatre i iscijedite otprilike dvije kašikice soka svježeg limuna. Za jači okus možete dodati i kašiku smeđeg šećera.

MLIJEČNI NAPITAK S CIMETOM

Pomiješajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašike cimeta. Dodajte 250 ml mlijeka i dobro zamutite. Stavite na laganu vatru i miješajte. Maknite s vatre prije nego mlijeko provre i dodajte kašiku meda. Servirajte dok je vruće.

BILJNI ČAJ S VISKIJEM

Pomiješajte zeleni čaj, kamilicu i čaj od limuna i dobit ćete zdravi napitak pun antioksidansa. Dodate li tome još i kašiku meda, limunov sok, đumbir i malo viskija osjećat ćete se kao da ste popili prirodni analgetik.

GRGLJANJE

Napravite fiziološku otopinu od 250 ml vode i čajne kašičice soli. Mješavinu stavite na vatru i prokuhajte. Uzmite veći gutljaj tečnosti, zabacite glavu i grgljajte. Tečnost nemojte gutati već je nakon desetak sekundi ispljunite.

Ponovljajte to najmanje pet puta dnevno dok simptomi grlobolje ne nestanu. Grgljanje fiziološkom otopinom smanjit će simptome bolnog grla i pomoći kod izbacivanja virusa iz organizma.

INHALIRANJE

Zakuhajte tri kašikice tople vode i uronite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svježeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tečnost u veću zdjelu ili posudu za inhlairanje.

Uzmite čisti peškir i prebacite ga preko glave. Nagnite se, prekriveni ručnikom nad posudu i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Grlobolja će tako biti ublažena zbog čega ćete lakše zaspati.

TOPLI OBLOG

Napravite čaj od suhih cvjetova kamilice i dok je još vruć uronite u njega čisti peškir. Kada se čaj malo ohladi dobro iscijedite peškir, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se oblog ohladi ponovno zagrijte čaj i ponovite postupak.

(Vidiportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*