Održan polusatni generalni štrajk upozorenja uposlenih u zdravstvu

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH danas je u svim javnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji FBiH održao polusatni generalni štrajk upozorenja. Traže hitnu reformu zdravstva, novi model finansiranja i mole građane za pomoć i razumijevanje.

Štrajku su se pridružili uposleni u UKC-u Tuzla i tuzlanskom Domu zdravlja. Nadležnima su upućena tri zahtjeva. Prvi se odnosi na što skorije započinjanje pregovora o usklađivanju kolektivnog ugovora sa novim Zakonom o radu, drugi zahtjev je da se zdravstveni sektor dodatno finansira iz akciza na duhan i alkohol, a treći da se što prije počne sa reformama u zdravstvu, a u skladu sa Reformskom agendom.

U sindikatu smatraju da će nadležni nastojati namjerno prolongirati početak pregovora o njihovim zahtjevima. Stoga su najavili mogućnost stupanje u generalni štrajk, te pozvali građane da im pomognu i podrže ih, jer kako navode, problemi u zdravstvu se moraju riješiti u korist građana.

Kada je riječ o dodatnom izvoru prihoda koje sindikat zaposlenih u zdravstvu predlaže, a to je izdvajanje dijela od akciza na duhan i alkoholna pića za ovaj sektor, to bi na godišnjem nivou za BiH iznosilo oko 300 miliona KM. Zahvaljujući tome, navode, bilo bi moguće servisirati aparate te nabaviti nove, kako bi javni zdravstveni sektor mogao konkurisati privatnom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*