Čović: Ako bude dogovora, moguće odlaganje lokalnih izbora

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva BiH, iznio je uvjeravanja da će BiH do decembra ove godine biti u mogućnosti podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency.

Optimizam, kako je naglasio Čović, iskazan je procjenom Vijeća ministara BiH koju je na današnjoj sjednici Predsjedništva prezentirao predsjedavajući Denis Zvizdić, da provedba reformskih procesa u BiH ide zaodovljavajućim tokom.

Čović je istakao kako su obaveze BiH u narednom periodu da utvrdi i usaglasi mehanizam koordinacije, riješi pitanje tradicionalne trgovine te ostvari napredak kroz proces reformske agende kako bi se ubrzao put ka EU.

S tim u vezi Čović je naglasio kako je Predsjedništvo BiH danas zadužilo Vijeće ministara i dalo mu smjernice na koji način da se definiraju preinake kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu.

“Preinake ćemo učiniti tako što ćemo u potpunosti uvažiti standarde EU i istovremeno raditi na zaštiti domaće proizvodnje. Na Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je da u narednim fazama utvrdi kontigente i kvote potrebne za BiH koje će služiti kao argument za pregovore sa EU. Prije toga, moramo doći do jedinstvenih informacija na nivou BiH s obzirom da smo dosad imali situaciju da naše pojedine institucije prezentiraju jedne podatke, a iz EU dobijemo sasvim druge”, naglasio je Čović.

On je istakao da će se podjednako sa reformskim procesima u BiH raditi na aktivnostima oko akcionog plana za članstvo u NATO te da će i to pitanje u narednom periodu biti intenzivirano.

Čović je poručio kako očekuje da će BiH do kraja godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH, koje će utvrditi putem interresorne radne grupe koja djeluje u okviru PS BiH. Radi se, kako je naveo, o tehničkim detaljima koje treba usaglasiti, a odnose se na pitanja izbornog praga i otvorenih ili zatvorenih kandidatskih listi te provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci i provedbi Ustavnog suda BiH vezano za Grad Mostar.

“Mi ćemo razgovarati o načinu izbora članova Predsjedništva i Doma naroda PS BiH i ključ rješenja je dogovor unutar Federacije BiH. Kada definiramo da predstavnici jednog naroda ne biraju drugom narodu njihove predstavnike tada ćemo riješiti ključne probleme funkcioniranja BiH”, naglasio je Čović.

On je istakao da HDZ BiH, čiji je predsjednik, podržava mogućmost da se 2016. ne održe lokalni izbori ukoliko to prihvate ostali partneri u vlasti, te da se to vrijeme iskoristi za provedbu reformskih aktivnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako bi bilo ekonomski isplativije spojiti lokalne i opće izbore, da bi se oni u tom kapacitetu, ukoliko bude postojao dogovor, mogli održati 2018. godine.

Istakao je kako će u narednih sedam dana SBB, kao novi koalicioni partner, ući u vlast na svim razinama u BiH, prvenstveno na nivou Vijeća ministara i kantona u FBiH, kao što je to slučaj sa federalnim nivoom vlasti gdje se ovih dana završava proces imenovanja predstavnika te stranke u izvršnu vlast.

(Anadolija/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.