Satelitski snimci otkrili misteriozne drevne građevine

Naučnici u u čudu: ‘Stare su 8000 godina, ko ih je sagradio?!’

NASA je objavila seriju fotografija kazahstanske pustinje snimljenih iz svemira, kako bi pomogli u otkrivanju misterija praistorijskog naselja.

Regija Turgai na sjeveru Kazahstana ne izgleda nešto posebno gledana s tla: prostrana stepa, s malo dokaza da je tamo ikad kročio čovjek. No to područje snimljeno s oko 690 km visine otkriva 8000 godina stare konstrukcije koje je oblikovao čovjek.

Fotografije prikazuju najmanje 260 različitih uzvišenja, kanala i bedema raspoređenih u pet različitih oblika među kojima su krug i svastika.

Kada su ovi oblici prvi put primijećeni na Google Earthu 2007. godine, počele su kružiti glasine kako su misteriozne konstrukcije dizajnirali nacisti ili čak vanzemaljci.

– Mislio sam da se radi o uroti – kazao je Ronald LaPorte, profesor epidemiologije iz Pittsburgh koji je na izvještaj o ovom pronalasku naišao prošle godine dok je istraživao bolesti u Kazahstanu.

Ovaj pronalazak ga je jako zainteresovao pa je odlučio pričati sa kazahtanskim geologom Dmitrijem Deyjom, koji je preko Google Eartha uočio naselje, nakon što je gledao dokumentarac o drevnim mjestima i pitao se postoji li takvo što u njegovoj zemlji.

Dvojica muškaraca potražila su pomoć NASA-e, a NASA je kako bi olakšala naučnicima, prije dva tjedna objavila satelitske fotografije u većoj rezoluciji.

– Nisam nikad vidio ništa slično. Čudesno je – kazao je Compton Tucker iz NASA-e koji je uručio fotografije Deyu.

Detaljni snimci trebali bi pomoći u istraživanju ovog mjesta i razotkrivanju misterija.

Naučnici su iznenađeni da bi inače nomadski narod ostajao na jednom mjestu i gradio ogromne konstrukcije – visine od dva do tri metra i široke oko 12 metara.

(NN, jutarnji.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.