Kako je izvlačen novac sa Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu?!

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodi istragu protiv muškarca inicijala R.A., zbog sumnje da je pronevjerio novac Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, na način da je utajio porez ove visokoškolske ustanove, čija su dugovanja po ovoj osnovi do danas narasla, računajući i kamate, na blizu sedam miliona KM, i zbog čega Fakultetu prijeti blokada računa od strane Poreske uprave FBiH.

Bh. novinskoj agenciji Patria ovu informaciju potvrdili su u Tužilaštvu KS.

Kiminal na ovoj uglednoj državnoj visokoškolskoj ustanovi počeo se otkrivati nakon što je dekanesa Davorka Završnik 2013. godine zatražila da Tužilaštvo u Sarajevu ispita ko je Fakultet zavio u milionske dugove, nastale u periodu od 2002. do 2012. godine.

Najveći dugovi su nastali zbog neplaćanja doprinosa i poreza uposlenicima, ali je i stotine drugih nepoznanica oko nestanka novca Fakulteta.

Sumnja se da je novac izvlačen i prilikom obnove zgrade Fakulteta.

U kriminalne radnje upletena je i jedna od stranih banaka koja ima poslovnice u BiH, čiji su djelatnici nezakonito isplaćivali novac sa računa Fakulteta i prebacivali ga na račun druge firme.

Novinska agencija Patria u posjedu je uplatnice iz koje se vidi da je u jednom danu sa računa Fakulteta skinuto blizu 20.000 KM, ali da nalog za isplatu nije uopće izdao Fakultet, već sarajevska računovodstvena agencija „Sumiko“, vlasnika Rijada Arifovića.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*