U Tuzli počeo projekat “Odgovor na katastrofe i ekonomsko osnaživanje Roma“

Crveni križ grada Tuzle danas je počeo sa realizacijom prvog dijela projekta pod nazivom“ Odgovor na katastrofe i ekonomsko osnaživanje Roma“. Finansijsku podršku za realizaciju aktivnosti dao je Italijanski Crveni križ.

Projekat se provodi u tri mjesne zajednice u kojima žive Romi:  Mosnik, Kreka i Kiseljak. Planirano je da oko 100 učesnika tokom narednih mjeseci završi edukaciju iz oblasti priprema i odgovora na katastrofe, te pružanja prve pomoći. U okviru Projekta predviđeno je da Crveni križ dodjeli ormariće za prvu pomoć školama, mjesnim zajednicama i udruženjima koja okupljaju romsku populaciju.

Uporedo s tim, u saradnji sa UG“Eurorom“ iz Tuzle odabrat će se nekoliko korisnika kojima će biti isporučeni plastenici za proizvodnju povrća, u cilju ekonomskog osnaživanja.

Tokom projekta predviđeno je nekoliko druženja mladih Roma iz Tuzle, Bijeljine i Brčkog. Nakon toga održat će se ljetni kamp na kojem će učesnici imati priliku da definišu način na koji bi se željeli ekonomski osnažiti, a Crveni križ grada Tuzle će im pomoći da to i realizuju.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*