Obilježena godišnjica zločina u logoru Kamenica

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini danas je obilježio godišnjicu zločina u logoru Kamenica na području općine Drvar.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković izjavio jeda je taj logor bio aktivan od 1992. do 1995. i da je kroz njega prošlo oko 200 logoraša, a njih oko 50 je ubijeno u logoru.

Istakao je da je do sada Sud BiH za zločine u Kamenici izrekao ukupno 23 godine zatvora, što znači da po jednoj ubijenoj osobi nije dosuđeno ni šest mjeseci.

Mešković je kazao da su u tom logoru vršena strašna mučenja čega su se i danas prisjećali preživjeli logoraši te rekao kako je danas upriličen i obilazak masovnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih logoraša.

“Obilježavanjem ovih godišnjica želimo odati počast ubijenim logorašima i dati važnost kulturi sjećanja, jer sjećanjem na ono što se desilo u Kamenici i na 657 drugih mjesta sprečavamo da se to ponovi bilo kada i bilo kome”, poručio je Mešković.

Bišćanin Frančeski Janda u ovom logoru je proveo 70 najtežih dana u svom životu. Dvadeset godina kasnije, ovo zloglasno mjesto obišao je sa svojim unukom, kako bi sačuvao od zaborava sve torture i zlostavljana kroz koja je prošao u logoru Kamenica.

“Najžalosnije je što je ovo mjesto, koje je nekada bilo sinonim antifašističke borbe, pretvoreno u fašistički logor. Bijedno je to da je dom kulture postao mjesto stratišta, ubijanja, silovanja, izgladnjivanja, prislinog rada”, govori Janda.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*