Napeto na granici: Hrvatski specijalci žele pomaknuti ogradu, Slovenci ne daju

Nakon što je slovenska vojska rano jutros počela sa postavljanjem žičane ograde duž dijela granice sa Hrvatskom kako bi bolje kontrolisala ulazak migranata u zemlju, pet kombija punih hrvatskih specijalaca došlo je ukloniti žicu.
Situacija na graničnom prijelazu Harmica u poslijepodnevnim je satima bila napeta. Kako javlja reporter Jutarnjeg lista na mjestu događaja, s hrvatske je strane došlo pet kombija s policijskim specijalcima s namjerom da uklone dio slovenske ograde za koju se tvrdi da je postavljena s hrvatske strane.

Istovremeno, sa slovenske je strane također došlo nekoliko vozila pod rotirkama. Slovenski specijalci naoružani su automatskim puškama, “u punoj ratnoj spremi”.

Problem je u tome što je žičana ograda na nekoliko kritičnih tačaka postavljena tako da ulazi u hrvatski teritorij. Slovenci ne žele popustiti i pomaknuti ogradu, dok Hrvati ne žele da žica ulazi u njihov teritorij.

Slovenski premijer Cerar tvrdi da će njegova zemlja i dalje ostati otvorena za izbjeglice, te da je cilj ograde zaštita Europske unije i Slovenije od nekontrolisanog ulaza migranata. Cerar je rekao da kao čovjek ne želi ograde i prepreke na granici, ali da je dužan kao predsjednik vlade spriječiti “humanitarnu katastrofu” do koje bi moglo doći u slučaju nastavka velikih prijelaza izbjeglica i migranata ako bi oni mimo kontrole u velikim brojevima prelazili nezaštićenu “zelenu granicu” tokom nadolazeće zime, javlja HRT.

Slovenci navode i kako će cijelu ogradu finansirati Evropska unija.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*