U Sarajevu prezentacija procjena nalaza potreba za sanacijom

Nalazi procjene potreba za sanacijom u Bosni i Hercegovini, pripremljene nakon što su razorne poplave nedavno pogodile zemlju, bit će predstavljeni danas u Sarajevu.

Nalaze će predstaviti šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, vođa tima za Procjenu potreba za sanacijom uime Evropske unije Ricardo Zapata Marti, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić, zajedno s rezidentnim koordinatorom UN-a Juryjem Afanasievim i direktoricom Svjetske banke za BiH Anabelom Abreu.

Procjena potreba za sanacijom, čiju izradu su predvodile vlasti u BiH, a uz podršku Evropske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke, procijenila je uticaj poplava na živote ljudi i bitne sektore u pogođenim područjima.

Ricardo Zapata Marti, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007. godine zajedno s ostalim članovima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), bio je vođa tima i koordinator izrade procjene.

Procjena potreba za sanacijom će biti važan referentni dokument za vlasti BiH i međunarodne organizacije prilikom odlučivanja o budućim fondovima za pomoć, saopćeno je iz Delegacije EU.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*