Majka pariskog samoubice: Sin se raznio zbog stresa

Majka trojice sinova, koji su povezani sa napadima u Parizu, dala je intervju u kojem kaže da njen sin, bombaš samoubica, nije namjeravao da se ubije.

Majka pariskog bombaša samoubice Ibrahima Abdeslama, čija dvojica braće su također osumnjičeni u ovom slučaju, kazala je kako njen sin “nije namjeravao da ubije nekoga” i da vjeruje da se raznio zbog “stresa”.

Ibrahim Abdeselam je detonirao svoj samoubilački prsluk ispred kafića Comptoir Voltaire u petak navečer, ali nije ubio nikoga drugog osim sebe.

Brat ovoga 31-godišnjeg muškarca Mohamed je uhapšen u Briselu u subotu, a ovoga jutra i njegov treći brat Salah, koji je postao najtraženiji čovjek u Evropi.

Porodica Abdeslam kažu kako su bili “iznenađeni” da je Ibrahim raznio sebe, iako je proveo neko vrijeme u Siriji.

Njihova majka, koja je s novinarom razgovarala preko rođaka ispred porodične kuće u Molenbeeku u Briselu, kazala je belgijskom internet portalu Het Laatste Niews da je bila sigurna da Ibrahim nije planirao nikoga da ubije.

Drugi član porodice je rekao kako Ibrahim nije želio da postane bombaš samoubica. “Možda se eksploziv slučajno aktivirao prije vremena. Možda je to bio stres. Čak smo ga vidjeli dva dana prije napada i nije bilo znakova da planiraju učiniti išta nasilno. Činjenica da je ova bomba eksplodirala bez da ikoga ubije, kaže mnogo toga”, rekao je član porodice.

Porodica je također priznala kako je Ibrahim proveo “dugo vremena” u Siriji.

“Bili smo zaista iznenađeni da je Salah uključen u ovo. Ibrahim je bio drukčiji. Vidjeli smo da je bio radikalizovan, bar nekim dijelom, ali ne toliko da bismo ikada pomislili da bi mogao počiniti ovakav zločin”, dodao je.

Ibrahim, koji je teško povrijedio slučajnog prolaznika kada je detonirao svoju samoubilačku bombu, iznajmio je automobil Seat Leon koji se koristio u napadima.

Automobil su koristili teroristi koji su ubili ljude koji su večerali u restoranu Casa Nostra i koji su sjedili u kafiću La Belle Equipe. Poslije napada, automobil je pronađen napušten i sa mnogo oružja unutra.

U međuvremenu su novine Le Parisien navele da je policija zatvorila kafić gdje je Ibrahim Abdeslam radio zbog toga što su se komšije žalile na jaki miris kanabisa.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*