In this photo taken Friday, Aug. 15, 2014, a hamburger ready for serving is shown at El Corral restaurant in Miami. Colombian hamburger chain El Corral has over 200 locations in Latin America and arrived to the U.S. in early 2013. (AP Photo/Alan Diaz)

Šta ćemo jesti 2050. godine: Pile iz epruvete i 3D hamburger

Oko 24 stručnjaka, labaratorijskih tehničara i menadžera u kompaniji Mosa Meat, radi na tome da savlada tehnologiju proizvodnje sintetičkog odreska ili hamburgera proizvedenog u laboratoriji koji nikada nije vidio živu kravu.

Ovu informaciju je ovih dana najavio Mark Post sa holandskog univerziteta Mastriht, inače biolog koji je prije dvije godine prvi dobio protein iz matičnih ćelija goveda i od njega napravio prvi in vitro hamburger.

Pomoću 3D tehnologije štampe kompanija takođe planira štampanje odrezaka i šnicli.

Nakon tog istorijskog laboratorijskog burgera, stručnjaci iz Tel Aviva najavili su prvo pile iz epruvete koje će biti u prodaji 2050. godine najkasnije.

Pripremu in vitro hamburgera finansirao je sa 250.000 eura suosnivač Googlea Sergej Brin. Suosnival Jahua Jerry Jang investira u istraživanje biljne zamjene za jaja.

Osnivač Majkrosofta Bill Gates finansira Beyonf Meat, kompaniju koja se bavi razvojem tehnologije proizvodnje lažnog mesa iz neživotinjskih izvora i biljaka.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*