Predstavnički dom Parlamenta FBiH o Zakonu o hraniteljstvu

U Sarajevu će danas početi dvodnevna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na čijem dnevnom redu je Nacrt zakona o hraniteljstvu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom.

Vlada Federacije BiH utvrdila je 22. oktobra i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o hraniteljstvu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom.

Hraniteljstvo je oblik zaštite izvan vlastite porodice kojim se djetetu ili odrasloj osobi obezbjeđuju smještaj i zaštita u hraniteljskoj porodici koju čine hranitelj, njegov bračni ili vanbračni partner i drugi srodnici sa kojima hranitelj živi u zajedničkom domaćinstvu.

Stanje u oblasti hraniteljstva u FBiH karakteriše neharmonizovan, nepotpun i nedovoljno osnažen sistem socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija stanovništva, djece i odraslih bez porodičnog staranja.

Sistem socialnog zbrinjavanja nije usklađen sa međunarodnim standardima, što je i razlog zbog kojeg je Vlada Federacije biH uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o hraniteljstvu.

Prema Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom, koje je utvrdila Vlada Federacije BiH, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 274 KM.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebalo bi da se o ova dva zakonska akta izjasne 19. novembra, u nastavku sjednice koja je prekinuta 29. oktobra.

Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH naći se i Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, te Izvještaj o radu Federalnog pravobranilaštva za 2014. godinu.

Na dnevnom redu su i Godišnji izvještaj za 2014. godinu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2014. godinu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*