Hrvatska će u borbi protiv IDIL-a najveći doprinos dati kroz obavještajni rad u BiH

Hrvatska je pozitivno odgovorila na zahtjev Francuske za vojnu pomoć u borbi protiv Islamske države, no zasad je nepoznato na koji bi način to mogla učiniti. Visoki vojni i državni dužnosnici s kojima smo kontaktirali nisu nam znali reći na koji bi način Hrvatska mogla pomoći Francuskoj.

Hrvatska je već više od godinu dana članica koalicije protiv IDIL-a. Kao članica koalicije Hrvatska pomaže obavještajnim podacima te slanjem naoružanja i streljiva pešmergama u Kurdistanu te iračkoj vojsci.

“No ovo je sad potpuno nova situacija. Francuska je zatražila pomoć europskih vojnih snaga u provedbi zračnih udara. U tom kontekstu Hrvatska može pomoći otvaranjem svog zračnog prostora ako to Francuskoj bude potrebno”, piše Jutarnji list.

Nadalje tu je obavještajna pomoć i na kraju aktiviranje borbene skupine EU. Hrvatska je, naime, u aprilu ove godine potpisala Memorandum o razumijevanju kojim su Oružane snaga pristupile Borbenoj skupini Europske unije, a vodeća nacija je Njemačka. Uz Hrvatsku i Njemačku u toj borbenoj skupini su Holandija, Luksemburg i Češka. Skupina ima oko 2000 vojnika, a Hrvatska vojska sudjeluje sa 250 vojnika. Hrvatski tim trenutno je u fazi ustrojavanja i obuke, a u njegovu su sastavu mehanizirana pješačka četa, vod za opću inžinjerijsku podršku i vod Vojne policije.

“Borbena skupina trebala bi postati aktivna sljedeće godine. Prema dostupnim informacijama, u ovom trenutku najznačajniji hrvatski doprinos očekuje se kroz obavještajni rad u Bosni i Hercegovini i nadziranje ekstremnih islamističkih skupina u toj zemlji te kroz pojačani nadzor izbjeglica koje prolaze kroz našu zemlju”, navodi Jutarnji list.

(Klix/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*