Najmanje deset mrtvih u samoubilačkom bombaškom napadu u Kamerunu

U samoubilačkom bombaškom napadu, za koji se sumnjiči teroristička organizacija Boko Haram, ubijeno je najmanje 10 ljudi. Napad se dogodio u sjevernoj regiji Kameruna, naveli su tamošnji zvaničnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Boko Haram je odgovoran za brojne napade u Kamerunu, Čadu, Nigeriji i Nigeru koji su izvedeni ove godine.

“Prve procjene govore da je najmanje deset ljudi poginulo, uključujući i bombaša samoubicu, a više od deset osoba je povrijeđeno”, saopštio je jedan visokopozicionirani pripadnik kamerunske vojske u vezi napada u selu Nigue, koje se nalazi u blizini graada Fotokol.

Boko Haram je punih šest godina vodio kampanju ISIS-a na sjeveroistoku Nigerije. Međutim, susjedne zemlje su se pridružile Nigeriji u borbi protiv terorista ove godine, pa se sukob proširio preko nigerijskih granica. Boko Haram je koristio siromašni sjever Kameruna za prikupljanje zaliha i pojačavanje svojih redova novim regrutima dok ih snage vlade prošle godine nisu ugušile.

Sjedinjene Američke Države poslale su centralnim afričkim državama pomoć u naoružanju i ljudstvu za borbu protiv terorističke organizacije Boko Haram.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*