Za 11 općina u FBiH 1.495.000 KM za unapređenje poslovnih zona

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i predstavnici 11 općina s područja Federacije BiH danas su u Federalnoj vladi potpisali ugovore o dodjeli grant poticajnih sredstava za unapređenje poduzetničkih zona, čija je ukupna vrijednost 1.495.000 KM. Od tog iznosa Ministarstvo je osiguralo milion KM, a Vlada Švicarske 495.000 KM. Sufinansiranje općina iznosi 607.000 KM.

“Sredstva su namijenjena unapređenju infrastrukture i poboljšanju usluga poslovnih zona, te ambijenta za mala i srednja preduzeća koja posluju u okviru tih zona. To bi trebalo doprinijeti razvijanju malih i srednjih preduzeća, a samim tim otvaranju novih radnih mjesta”, rekao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Predstavnici općina Bosanska Krupa, Ilijaš, Grude, Tešanj, Gornji Vakuf-Uskoplje, Visoko, Gradačac, Bosanski Petrovac, Kakanj, Posušje i Žepče zahvalili su na dodijeljenim sredstvima, koja će biti namjenski iskorištena za projekte, čiji je cilj, između ostalog, kreiranje 25 novih privrednih subjekata i poboljšanje uslova za nove investicije.

Uspjeh u realizaciji ovih aktivnosti poželjela im je uime Vlade Švicarske savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj Ambasade Švicarske u našoj zemlji Regula Babler, koja je istaknula kako razvoj poslovnih zona u općinama poboljšava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Osiguranje sistemske podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnom nivou je zajednički cilj zbog kojeg je Ministarstvo, u saradnji s Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji zajednički podržavaju Vlada Švicarske i UNDP, pokrenuo grant šemu „Unapređenje poduzetničkih zona“.

“Od 2004. do 2013. godine Ministarstvo je uložilo oko 13 miliona KM za unapređenje poslovne infrastrukture na području 49 općina u Federaciji BiH, u 43 poslovne zone. Cijenimo da je učinkovitost ulaganja ovih sredstava veoma dobra, te ćemo nastojati još više sredstava izdvojiti iz budžeta Federacije BiH i u saradnji s našim partnerima”, rekao je ministar Zukić nakon potpisivanja ugovora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*