Dodik: Srpska bi daleko više postigla sama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska sama daleko više postigla i da bi imala daleko veći ekonomski razvoj nego ovako kao dio BiH.

“Izračunali smo da da je BiH indirektnim porezima i na druge načine sa prostora Srpske povukla 5,6 milijardi KM i da je to za nekoliko stotina miliona KM više nego sav spoljni dug Republike Srpske”, rekao je Dodik, gostujući na televiziji “OSM”.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima problem i što je sve više identifikuju sa BiH koja je na crnim listama zemalja koje je smatraju opasnim terorističkim ishodištem.

“Republika Srpska to nije. Srbi to nisu, ali, nažalost, dijelimo sudbinu prostora i negativne konsekvence”, izjavio je Dodik.

On smatra da je BiH kreacija i greška međunarodne zajednice još iz vremena Dejtona.

“BiH je učinila unilateralnu secesiju tako što je prekršila Ustav tadašnje Socijalističke Republike BiH gdje je bilo predviđeno da se sa dvije trećine u parlamentu ili na referendumu može da mijenja njen status. Preglasavajući Srbe postavili su totalno pogrešne osnove za BiH i to su i shvatili i zato je došlo do Dejtonskog sporazuma, ali nisu htjeli da se odreknu svoje ranije zablude o njenom priznanju”, pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da Dejtonski sporazum nije provođen na način kako je trebalo da bude i da su ga kršili oni koji je trebalo da ga čuvaju i tumače, a to su visoki predstavnici.

“BiH, koja je nakaradno postavljena, ne može dati dobar rezultat. Dobar rezultat bio bi da se favorizovalo upravo ono što je dao Dejton, a to su entiteti i tri konstitutivna naroda. Entiteti imaju subjektivitet i politika se dešava u njima, jer entiteti biraju poslanike u Parlamentarnu skupštinu BiH i članove Predsjedništva BiH, predlažu svoje ministre u Savjetu ministara BiH i oni su glavna priča. Sad se sve želi okrenuti i dovesti u pitanje”, upozorava Dodik.

Prema njegovom mišljenju, od BiH se pokušava napraviti država kao što su to Srbija i Hrvatska, što je nemoguće.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*