Britanci sa četiri aviona započeli napade na istoku Sirije

Parlament Velike Britanije izglasao je odobrenje za napade na položaje ISIS-a u Siriji i Iraku. Rasprava je trajala duže od 10 sati, a za uključivanje Velike Britanije u borbu protiv tzv. Islamske države glasalo je 397 zastupnika, dok je protiv bilo 223.

Najveći zagovornik za uključivanje Velike Britanije u borbu protiv terorističke organizacije bio je premijer David Cameron, koji je istakao da je ISIS “srednjovjekovno čudovište”, i da borba protiv terorista Veliku Britaniju treba učiniti sigurnom.

Samo nekoliko sati nakon izglasavanja, britanski borbeni avioni su izveli prve zračne napade na tlo Sirije. To je bilo djelo Royal Air Force Tornado jedinice, koji su se vratili u Britaniju nakon okončanja bombardovanja.

To je potvrdio i glasnogovornik ministra odbrane Velike Britanije, kazavši da su u napadu učestvovala četiri aviona, koji su poletjeli iz Akrotiri baze na Kipru. Meta napada su bila naftna polja na istoku Sirije, a u toku dana, piše CNN, planirani su i novi napadi.

Nakon Britanaca, isti izvor navodi da će se i Njemačka jako brzo uključiti na sličan način. Ukoliko se to desi, odnosno ako Parlament Njemačke izglasa saglasnost napada na položaje ISIS-a u Siriji i Iraku, to će značiti novih 1.200 trupa spremnih za borbu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*