Predstavljen čip tanak kao list

Freescale je predstavio svoj novi ultra-tanki čip za Internet stvari koji je tanak poput lista trave.

Čip oznake Kinetis K22 je Freescaleov mikrokontroler visok samo 0,34 milimetra koji u sebi sadrži 120-megahercni procesor s brojnim memorijama i interfejsima prilagođenim za primjene u uređajima za Internet svari. Čip je idealan i dovoljno je tanak za ugradnju u sigurne kreditne kartice, razne nosive uređaje, te elektroničke flastere i ugradnju ispod kože.

Šta je to ‘Internet stvari’?

S porastom nosive tehnologije kao što su Google Glass razni pametni satovi, pojam „Internet stvari“ sve češće je u primjeni. Pojam se odnosi na povezivanje uređaja putem interneta. Spajanje uređaja može biti bežično i omogućava nove mogućnosti za međusobnu interakciju i donosi nove mogućnosti njihove kontrole, praćenje i pružanje naprednih usluga.

Iako su pametni uređaji u domaćinstvu, kao što su hladnjaci, veš-mašine, mikseri, dimni detektori i sigurnosni sistemi, još uvijek poprilično skupi i slabo rašireni, stručnjaci predviđaju kako će u skorijoj budućnosti svaki uređaj u domu komunicirati među sobom.

Očekuje se da će tržište uređaja za Internet stvari do 2020. godine narasti na 1,7 milijardi dolara i sačinjavati 50 milijardi uređaja.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*