Federalni budžet dovoljan tek da spriječi kolaps

Još jedna finansijski teška godina pred Federacijom. Dvije i po milijarde, koliko iznosi budžet, dovoljne su tek da pokriju osnovne transfere, otplate dugove i spriječe potpuni kolaps Federacije.

Vlada sve napore ulaže u implementaciju Reformske agende, koja bi trebala riješiti probleme, ali radnici i dalje protestuju na ulicama, stopa nezaposlenosti je još previsoka, a bolji životni standard građana na čekanju.

Nakon godina lošeg životnog standarda od građana se očekuje strpljenje, barem još naredne dvije. Jer premijer Fadil Novalić kaže kako 2018. obećava, jer se, tvrdi premijer, dijagram zaduženja 2018. počinje relaksirati, “ako se ne budemo dalje zaduživali”.

Ali zato postoji plan zadužiti se u međuvremenu. Iako više nikome nije jasno ko će kreditori biti i pod kojim uslovima će te kredite davati. Sve opcije su otvorene: MMF, Svjetska banka, domaće banke, trezorski zapisi.

“Nevjerovatna je činjenica da je polovina federalnog budžeta vanjski dug koji se mora otplaćivati i on već sedam godina raste. Zaduženost po glavi stanovnika prešla je 3.000 maraka, a stopa ekonomskog rasta ne prati stopu zaduživanja”, ističe Adis Arapović, projekt menadžer u CCI-ju.

Iz Vlade se hvale rezultatima na polju zapošljavanja. Više od 6.000 novozaposlenih u proteklom periodu, a do kraja godine premijer tvrdi brojka će dosegnuti 10.000. Ali izostavljaju podatke o tome koliko je osoba u Federaciji u istom periodu ostalo bez posla. Evo statistike Federalnog zavoda za zapošljavanje, za oktobar ove godine: U oktobru 2015. godine na evidenciju nezaposlenih su se prijavile 9.893 osobe, od kojih 5.286 po prestanku radnog odnosa, što je u poređenju s prethodnim mjesecom povećanje za 301.

Vlada je u budžetu za narednu godinu planirala 50 miliona maraka za Projekat prvog zapošljavanja i samozapošljavanja. Ipak, da li je to kratkoročna  mjera? Jer Vlada će finansirati samo prvu godinu, a poslodavci odlučivati o daljoj sudbini radnika.

S druge strane, u budžetu su smanjena sredstva za pomoć javnim preduzećima, kao i kapitalni transferi za javna preduzeća. Tako novca nema za, naprimjer, BH Airlines, Aerodrom Mostar i Tuzla. I dok se Vlada potrudila da imenuje kadrove u strateška javna preduzeća, obećanja radnicima brojnih posrnulih vladinih preduzeća su mjesecima na čekanju.

Ozbiljno razmatraju povećanje akciza na gorivo, zbog kako kažu iz Vlade, potrebe za izgradnjom Koridora Vc, i to od novca građana, iz nešto više od 800 maraka, koliko je prosječna plata u Federaciji.

A svakako treba spomenuti kako je Vlada sebi povećala tekuću rezervu za milion i 200.000 maraka u odnosu na ovu godinu. Najviši funkcioneri izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji u 2016. godini će imati više od 5 miliona maraka na raspolaganju, koje mogu trošiti prema vlastitom nahođenju.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*