Potpisivanje izjave protiv odluke Ustavnog suda BiH

Predstavnici ostalih političkih stranaka, udruženja i nevladinih organizacija Republike Srpske danas će svojim potpisom podržati zajedničku izjavu vodećih političkih predstavnika tog bh. entiteta kojom je odbačena odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana RS-a.

Iz Kabineta entitetskog predsjednika Milorada Dodika najavljeno je da će potpisivanje izjave biti u Palati RS-a, u 11.00 sati.

Zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH saglasili su se 29. novembra da Narodna skupština RS-a donese odluku i raspiše referendum na kome bi se narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS, 9. januar.

U zajedničkoj izjavi u 12 tačaka su zatražili od parlamenta BiH da u roku 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao donošenje odluka s učešćem najmanje jednog sudije iz svih konstitutivnih naroda i oba bh.entiteta.

Po tom zakonu Ustavni sud BiH neće imati strane sudije u svom sastavu.

“Ukoliko se u predviđenom roku od četiri mjeseca ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH političke partije će u tom roku donijeti odluku da li će učestvovati u daljem radu  institucija BiH i o tome potpisati zajedničku izjavu”, stoji, između ostalog, u izjavi koju su potpisali zvaničnici RS-a i njeni predstvanici u  bh.organima.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*