Najmanje 40 civila poginulo, više od 200 ranjeno u ruskim napadima kod Damaska

Najmanje 40 civila je poginulo, a više od 200 je ranjeno u novim napadima ruskih zračnih snaga u predgrađu Douma, sjeveroistočno od centra Damaska.

Među poginulima ima žena i djece, a osim ljudskih žrtava, pričinjena je i velika materijalna šteta.

Zvaničnici lokalne Civilne zaštite u Doumi su izjavili novinarima Anadolije da su ruski bombarderi do nedjelje ujutro izveli najmanje 25 zračnih napada u tom predgrađu koju kontrolira opozicija.

Broj mrtvih možda će i rasti

Isti izvori javljaju da su ruski avioni tokom dana izveli više od 100 zračnih napada u širem pojasu regije Istočna Guta.

Lokalni aktivisti prevoze stradale do obližnjih bolnica i mobilnih stacionara.

Ekipe Civilne zaštite pretražuju ruševine u potrazi za preživjelim civilima.

Član Komiteta za koordinaciju lokalnih aktivnosti Yusuf al-Bustani je potvrdio da ruski avioni od ranog jutra izvode zračne udare na naselja koja kontroliraju pobunjenici i da je u tim napadima stradao veliki broj ljudi.

“Samo u napadima u Doumi je poginulo 40 osoba. Još nismo dobili podatke o stradanjima u drugim naseljima, koja su također bila mete današnjih napada. Među ranjenicima u Doumi je veliki broj životno ugroženih. Strahujemo da bi bilans smrtno stradalih mogao znatno porasti“, kazao je Bustani.

Ističući kako avioni sirijske vojske odane režimu predsjednika Bashara al-Assada djeluju isključivo kada je vedro i kada su vremenski uvjeti povoljni, Bustani je rekao da ruski avioni u nedjelju vrše napade iako je vrijeme izuzetno oblačno.

Meta zračnih napada bio je i obližnji grad Saqba, potvrdila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Minobacački napad na Damask

Istovremeno, u minobacačkom napadu pobunjeničkih snaga na Damask poginula je jedna djevojčica i još troje ljudi, prenijela je nacionalna sirijska agencija SANA.

Granata je ispaljena iz istočnog predgrađa Damaska, prenijela je agencija AP.

U granatiranju glavnog grada u subotu poginulo je dvoje civila, a njih šest je ranjeno.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*