Namirnice koje ne smijete ponovo pripremati i jesti: Oprezno sa obrocima od ostataka hrane

Koliko puta vam se dogodilo da ste ostatke od ručka sklonili, pa ih ponovno pripremili za večeru? Iako ovo radimo svi, važno je znati kako s nekim ostacima hrane treba biti itekako oprezan jer vam mogu naškoditi, ističu nutricionisti.

1. Pečeno crveno meso
Pečenu teletinu ili janjetinu mnogi vole jesti friško pečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i ostati. Tokom dvostruke pripreme mesa mijenja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja, te zbog toga može postati toksično i izazvati probavne tegobe.

2. Perad
Iako vrlo često uživamo u ostacima pečene ili kuhane peradi od ručka, ovakvo meso trebali bi jesti isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme. Riječ je o hemijskim reakcijama koje se događaju u mesu peradi ako se ono priprema dva puta. “Reciklirani” ručak tako može izazvati brojne želučane i crijevne tegobe.

3. Supa
Ona je mnogima prava okrepa i nezaobilazni dio porodičnog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tekućinu organizam voli, pripazite ako je planirate pripremiti za kasnije i poslužiti drugi ili treći dan, jer ona može izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Naime, meso ne smijete podgrijavati zajedno sa supom, a to vrijedi i za povrće, posebno celer. Dakle, planirate li supu jesti i naredni dan, procijedite je da ostane bistra, pa ostavite u frižider, a ako je želite poslužiti drugi dan, spremite je u plastičnu posudu i spremite u zamrzivač.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*