Koliko puta vam se dogodilo da ste ostatke od ručka sklonili, pa ih ponovno pripremili za večeru? Iako ovo radimo svi, važno je znati kako s nekim ostacima hrane treba biti itekako oprezan jer vam mogu naškoditi, ističu nutricionisti.
1. Pečeno crveno meso
Pečenu teletinu ili janjetinu mnogi vole jesti friško pečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i ostati. Tokom dvostruke pripreme mesa mijenja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja, te zbog toga može postati toksično i izazvati probavne tegobe.
2. Perad
Iako vrlo često uživamo u ostacima pečene ili kuhane peradi od ručka, ovakvo meso trebali bi jesti isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme. Riječ je o hemijskim reakcijama koje se događaju u mesu peradi ako se ono priprema dva puta. “Reciklirani” ručak tako može izazvati brojne želučane i crijevne tegobe.
3. Supa
Ona je mnogima prava okrepa i nezaobilazni dio porodičnog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tekućinu organizam voli, pripazite ako je planirate pripremiti za kasnije i poslužiti drugi ili treći dan, jer ona može izazvati brojne zdravstvene tegobe.
Naime, meso ne smijete podgrijavati zajedno sa supom, a to vrijedi i za povrće, posebno celer. Dakle, planirate li supu jesti i naredni dan, procijedite je da ostane bistra, pa ostavite u frižider, a ako je želite poslužiti drugi dan, spremite je u plastičnu posudu i spremite u zamrzivač.
(Faktor.ba)