Danas počinje Debata o rezoluciji povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

U Strazburu danas počinje dvodnevno plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta na kome će biti razmatrana rezolucija povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Evropski poslanici danas će diskutovati o prijedlogu rezolucije, dok će o njoj glasati sutra, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Portal “Juropien vestern Balkans” prenosi da će poslanici Evropskog parlamenta u ovom dokumentu ukazati na značaj Dejtonskog sporazuma, sjetiti se svih žrtava rata u BiH i izraziti saučešće njihovim porodicama.

Poslanici će ukazati na pozitivnu transformaciju u BiH u prethodnih 20 godina i ponoviti da zemlja ima evropsku perspektivu, kao i čitav zapadni Balkan.

U prijedlogu rezolucije navodi se da su regionalna saradnja i proces evropskih integracija najbolji način da se promoviše pomirenje i da se nadvladaju mržnja i podjele.

U rezoluciji će biti ukazano da EU i međunarodna zajednica treba da budu politički inicijatori u tom procesu, dok zvaničnici u BiH treba da preuzmu odgovornost za sprovođenje ustavnih reformi da bi se kreirala nova ustavna arhitektura koja će garantovati legitimne potrebe zajednica i osigurati jedinstvo i efikasnost, navodi portal.

Rezolucijom povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma biće naglašeno da svi građani BiH moraju da imaju jednak pristup svim nivoima političkog odlučivanja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*