(VIDEO) U toku radovi na regulaciji korita rijeke Jale u MZ Simin Han

Nakon što je u novembru potpisan ugovor, započeli su i radovi na realizaciji projekta „Regulacija korita rijeke Jale – III faza“, a u cilju implementacije Projekta hitnog oporavka od poplava u Bosni i Hercegovini.

Danas su predstavnici Grada Tuzle, medija i izvođača radova, posjetili MZ Simin Han, odnosno lokaciju na kojoj su započeli radovi na sanaciji korita rijeke Jale. Korito će biti očišćeno i prošireno, a kosine će biti obložene lomljenim kamenom u betonu. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 1.700,000 KM,  a kompletni radovi bi trebali biti okončani  za 5 mjeseci.

Radi se i na nizvodnoj dionici, a kada se spoji ova dionica sa do sada urađenim u naselju Slavinovići, građani će biti zaštićeni od velikih poplava koje se dešavaju jednom u 100 godina.

Grad Tuzla je kroz Program oporavka od poplava dobio grant sredstva Svjetske banke u iznosu od oko 4, 2 miliona maraka koja će se realizirati u više projekata u dva dijela. U prvom dijelu realizirat će se radovi na regulaciji korita rijeke Jale na dionici od lokaliteta pijaca u Simin Hanu do mosta na skretanju za Gornju Tuzlu (dionica ukupne dužine od 1424 m).

Nakon toga, u okviru prve faze, sredstva Svjetske banke će se koristiti i za izradu projektne dokumentacije i gradnju mosta preko rijeke Jale u naselju Tanovići – Jahići. Dio ovih sredstava koristit će se i za sanaciju putnih pravaca oštećenih klizištima.

I u drugoj fazi predviđena su sredstva za sanaciju klizišta koja su uzrokovala oštećenje putne infrastrukture.

Kompletnu proceduru javne nabavke za ove projekte provodi Jedinica za implementaciju projekata u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva po procedurama Svjetske banke.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*