Lideri EU obavezali se na borbu protiv terorizma

Lideri Evropske unije dogovorili su se na današnjem samitu u Briselu, da će se angažovati u “beskompromisnoj borbi protiv terorizma” te su pozvali na sveobuhvatne mjere u borbi protiv terorista.

Čelnici država i vlada zemalja članica Evropske unije dogovorili su se da je potrebno uspostaviti sistematsku i koordiniranu kontrolu vanjskih evropskih granica, kako bi se moglo kontrolisati ko ulazi i izlazi iz Evropske unije, kao i zatvaranje nelegalnog tržišta oružja.

Lideri 28 zemalja članica Evropske unije pozvali su na odlučniju borbu protiv finansiranja nasilnog ekstremizma i predložili restriktivne mjere poput zamrzavanja imovine.

Na decembarskom samitu u Briselu lideri Evropske unije prvi put su se sastali nakon terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, u kojima je ubijeno 130 ljudi. Ti napadi “samo su ojačali našu riješenost da nastavimo beskompromisnu borbu protiv terorizma i da u punoj mjeri iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, uključujući blisku koordinaciju sa ključnim partnerima, kao što su Sjedinjene Države”, piše u zajedničkom saopćenju usvojenom na kraju sastanka.

Kada je riječ o kontroli ilegalne prodaje oružja, posebno će se osvrnuti na jurišno oružje i jake poluautomatske puške, kao one koje su koristili neki napadači u Parizu.

“Suočeni smo sa zajedničkom prijetnjom. Nijedna zemlja ne može da je pobijedi sama, moramo da je pobijedimo zajedno”, rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.

On je naglasio da je za bolje neutralisanje prijetnje nasilnih ekstremističkih grupa, kao što je “Islamska država”, potrebno bolje sistematsko dijeljenje informacija, bolja saradnja u zračnoj sigurnosti i koordinirani napori u zaustavljanju finansiranja i propagande ciljanih grupa i suzbijanje eksploziva.

Kameron je dodao da su se lideri na samitu jasno dogovorili da sprovedu sve te prijedloge.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je novinarima da nije dovoljno samo proglasiti planirane akcije već da je važno da one budu sprovedene u djelo.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*