Garantujem da će naredne godine doći do jačanja ekonomije

Naredna godina će biti u duhu ubrzavanja reformi, garantiram da će doći do ekonomskog rasta, tvrdi to federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu za Dnevni avaz, u kojem je rezimirao tešku proteklu godinu, ali i govorio o onome što nas očekuje.

Razlog za optimizam, kako kaže, između ostalog, bazira na činjenici da je Vlada u vrlo kratkom periodu završila skoro četvrtinu mjera zacrtanih u akcionom planu Reformske agende.

”Akcioni plan smo proširili na 61 tačku, 13 smo u potpunosti završili, četiri su pri samom kraju. Malo ljudi zna da je naša reformska agenda po strukturi identična onoj prema kojoj radi EU.

Dakle, od porezne politike do vladavine prava. Mi smo je nedavno proširili pitanjima sistemskog rješavanja terorizma. Morali smo reagirati. I budžet je pratio ove aktivnosti, pa smo dva miliona KM dali više za ovaj problem” – rekao je Novalić.

Premijer Novalić je, odgovarajući na pitanje kako odgovara na tvrdnje opozicije da federalni budžet za narednu godinu nije razvojni, rekao da to što je opozicija konstatirala da budžet nije razvojni, on je već rekao u svom ekspozeu kada je preuzeo dužnost.

”Ako je 94 posto budžeta fiksno, dakle, zasnovano na boračkim, penzionim i drugim zakonima, a na što Vlada nema nikakav utjecaj, onda se može govoriti o razvojnoj komponenti od šest posto. Tu imamo poljoprivredu, aktivno zapošljavanje.

Ali rekao bih da ovakva struktura postoji već pet-šest godina. Dakle, Predstavnički dom je, uvažavajući sve ove činjenice, usvojio budžet, pa očekujem racionalan pristup i Dom naroda naredne sedmice” – rekao je on.

Kada su u pitanju proširenje porezne osnovice te drugih reformi iz ove oblast, o čemu su se dugo vodili pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom, premijer Novalić navodi da to to dolazi odmah nakon marta, kada se završi priča oko radnopravnog zakonodavstva te kolektivnog i granskih ugovora.

”Ne može prije. Ova reforma podrazumijeva uvlačenje svih dodataka na plaću u poreznu osnovicu, ali ekvivalentno smanjene obaveze. Da ne uzimamo više od privrede. Dolaze nam na red izmjene zakona o doprinosima te o porezu na dohodak” – kazao je premijer Novalić.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*