Znakovi da postajemo kao naše mame

Vjerujemo da ste se u velikom broju ovih dana zaputili svojim mamama i tatama, odnosno bakama i djedovima te ove dane provodite u prostoru gdje ste i sami odrastali. Idealna je to prilika za obiteljsko druženje s nekoliko različitih generacija. Super je prilika i za još jače zbližavanja, ali i za još nešto.

Dok smo bili mali željeli smo biti baš kao naše mama. Onda smo malo odrasli pa su nam naše mame malo išle na živce i htjeli smo sve samo da nismo iste kao one. No, malo pomalo, većina se nas ipak pretvara u svoje roditelje, željeli mi to priznati ili ne.

Naravno, nije to ništa loše, posebno ako su nam mame žene od formata, no uvijek postoji ono nešto što nas je oduvijek jako živciralo kod naših mama, a nekako smo nesvjesno s našom ulogom majke počeli preuzimati baš te karakteristike kojih smo se grozili i kojima smo se smijali dok nas mame ne vide. Zar nismo?

E pa zato je sada ova prilika jedinstvena da rezimiramo koliko smo i jesmo li postale slične našim majkama. Promatrajte ih malo, promatrajte i sebe, i znajte da se ta transformacija vjerojatno već počela događati, jer znanstvenici kažu kako se mnoge djevojke već u ranim dvadesetima počinju pretvarati u svoje majke.

Zvuči zastrašujuće zar ne?

Ukoliko još niste svjesne svojih sličnosti, probajte vidjeti prema ovim najučestalijim karakteristikama:

1.  Kao svaka prava majka želite biti ona koja najviše zna, ali ipak, pa ne znate baš sve tehnološke novitete iako se pravite da je to baš prava stvar za vas.

2.  Stižu gosti, a vi i vaša mama se gurate tko će prvi ponuditi s jelom. Pa makar samo kolačima. Hajde, pojedite malo.

3.  Kuponi za akcije koje vaša mama pametno koristi već godinama postali su i vaša rutina te sada zajedno razgovarate i planirate šoping prema kuponskim smjernicama. Hm.

4. U sekundama odmora kod svoje mame vadite i prelistavate ženske časopise, no čini vam se da zapravo za veliki broj tih zvijezda i zvijezdica u njemu vi ne prepoznajete. Kada je prošlo to vrijeme kada ste znali za svaku poznatu osobu?

5. Vaša mama predlaže da se provedete u nekom zajedničkom izlasku van i odmah se slažete oko mjesta idealnog za zabavu – tamo gdje nema mnogo buke i mnogo mlađarije. Donedavno se o tome sigurno ne biste složili zar ne?

6. Nitko tko je došao u vašu kuću ovih dana nije krenuo van, a da se vi i vaša majka niste progurale s njihovim jaknama. Ne može se van bez tople jakne. A gdje je kapa?

7. Vaši klinci gledaju baby programe, a vaše emisije nazivaju dosadnima i bez veze. Sam pogled na majku kaže kako ste postale slične i u tom pogledu, nema više mnogo razlike u vašim interesima, unatoč tome što je vaša razlika u godinama ista kao i onda kada ste bile znatno mlađe.

8. Obiteljski razgovor odjednom su postali puno ozbiljniji. I vi i vaša majke jednako ste ozbiljni u svojim stavovima i raspravama. Nema više toliko neslaganja.

9. Iako ste se toga grozili kada ste bili mali, sada se prema svojoj djeci ponašate baš onako kako su se i vaši ponašali prema vama – Prvo operi ruke, Zato što sam ja tako rekla, Vidjet ćeš kada dođeš u moje godine…

10. Otišli ste na objed u restoran i više vas nije sram ponijeti kući ostatke od večere. Da ste mlađi, to vam ne bi palo napamet, ali sada konačno shvaćate svrhu – nećete morati pripremati ništa, ako tko slučajno još malo ogladni.

11. Iako vas nekada nije baš previše brinulo kada ćete večerati, sada sve više nalikujete na svoju majku – zdravije je ranije večerati, pa to pravilo želite uvesti i u svoju obitelj. Zaboravljate naravno da vas je nekada to jako živciralo.

12.  Ukoliko imate više djece, a posebno ako ste u gostima kod majke zajedno s brojnim nećacima i nećakinjama – logično je da ćete se koji put zabuniti s imenom kada se proderete na nekoga. Nekada vas je to silno živciralo, priznajte. Pa što je toliko teško zapamtiti nekoliko imena? Hm, izgleda da je.

13.  Iako niste prehlađeni po kući hodate baš kao vaša mame nekad, s maramicama koje vire iz rukava ili stražnjih džepova hlača. Glavno da su uvijek tu ako zatrebaju.

14. Uvijek ste mislili da je vaša majka malo korpulentnija jer nikada nije mogla dozvoliti da se nepojedena hrana s tanjura baci u smeće. Ona je uvijek bila ta koja je pokupila i posljednju mrvicu, a sada ste vi revno preuzeli ulogu čistača tanjura. Vaša majka to više ne radi, jeste li to primijetile?

15.  I još nešto što vas je oduvijek živciralo kod vaše majke – onaj prokleti prijeteći prst. Da, taj u kojeg upravo gledate, ili ste upravo svojoj djeci nešto objasnili njime.

Mislite li da ste slične svojoj majci, ili još uvijek odolijevate pravim majčinskim vrijednostima?

(Index.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*