Podignuta optužnica u predmetu “Meso”: Oštetili državu za 13,5 miliona KM

Tužilac iz Odjela za privredni kriminal podigao je optužnicu protiv 11 fizičkih osoba i pet pravnih osoba-preduzeća, zbog porezne utaje. Među optuženima su i vlasnici firme “Lijanović”. Ovo je jedna od najopsežnijih optužnica za porezne utaje u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Bit će zatraženo oduzimanje protivpravne imovinske koristi, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su, u periodu od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana grupa fizičkih osoba i preduzeća, počinili porezne utaje i neplaćanje poreza, tako što su stalnim osnivanjem novih preduzeća, sa minimalnim osnivačkim kapitalom, često od samo 2000 KM, na ta preduzeća prenosili sirovine, proizvode i opremu i nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima.

Na ovaj način, kako se navodi, optuženi su počinili porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca, kojima su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu oko 13,5 miliona KM, za koliko su oštetili državu Bosnu i Hercegovinu.

Budući da će se u predmetu tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u cijelom iznosu i njeno vraćanje državi, postupajući tužilac će, nakon provedene finansijske istrage, zatražiti da se optuženima onemogući raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom, kako bi se na kraju sudskog postupka osigurala mogućnost naplate u korist države.

Ovaj predmet jedan je od najopsežnijih u istoriji Odjela za privredni kriminal, na kojem je tužilac Ismet Šuškić radio duži vremenski period sa saradnicima, istražiocima i policijskim ekspertima za finansijski kriminal iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

Tužilaštvo će krivicu i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka. Uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal sa više od hiljadu materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*