PDPBiH: Na dnevnom redu Budžet za 2016. Godinu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu, koji je Predsjedništvo BiH predložilo u iznosu od 1.720.637.818 KM.
Od ovog iznosa, za finansiranje institucija BiH predviđeno je 950.000.000 KM, a za servisiranje vanjskog duga 770.637.818 KM.

Izdvajanje za servisiranje vanjskog duga veće je za 157.000.000 KM u odnosu na ovogodišnji budžet.

U strukturi prihoda i dalje dominira zahvatanje sa Jedinstvenog računa i identično je iznosu iz ove godine od 750.000.000 KM.

VM planiralo kontrolu novog zapošljavanja

Kao budžetski prioriteti navedeni su izgradnja funkcija BiH u vezi sa ispunjavanjem uvjeta za članstvo u EU, primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stavljanje u funkciju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Predloženim budžetom definiraju se kontrola i ograničenje novog zapošljavanja, te metodologija za ograničenje plaća na održivom osnovu, što je jedan od zadataka iz Akcionog plana Reformske agende BiH za period 2015 – 2018. godina.

Neradni dani za vrijeme vjerskih praznika skinuti sa dnevnog reda

Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, skinut je sa dnevnog reda sjednice jer Ustavnopravna komisija nije dostavila mišljenje o ovom zakonskom prijedlogu.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i Prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koji su proistekli iz rasprave Predstavničkog doma o informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o terorističkom napadu u Rajlovcu 18. novembra, kada su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, te ukupnom stanju sigurnosti u BiH.

Tromjesečni izvještaji o stanju sigurnosti

Jednim od zaključaka Komisije predlaže se da Vijeće ministara BiH tromjesečno, a po potrebi i češće, informira Parlamentarnu skupštinu BiH o stanju sigurnosti i provođenju mjera s ciljem sprečavanja djelovanja terorističkih grupa i pojedinaca u BiH.

Komisija je predložila i usvajanje zaključka kojim bi Vijeće ministara BiH morao u roku od 90 dana da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH konkretan prijedlog zakonske legislative za borbu protiv terorizma.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*