Saobraćaj u Tuzli i dalje otežan, nadležne službe na terenu 24 sata

Tuzla je jutros osvanula sa 30 cm snijega i temperaturom od -11 stepeni celzijusa. Saobraćanje u gradu, kao i kretanje pješaka trotoarima je otežano, a zimska služba Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ na terenu je 24 sata.

Nakon početka sniježnih padavina radnici ovog preduzeća su sa svom raspoloživom mehanizacijom, radili na obezbjeđenju prohodnosti saobraćajnica prvog prioriteta, što podrazumjeva pristupne puteve prema bolnicama, te sjevernu i dio južne saobraćajnice. Tokom protekle noći i danas angažovani su radnici i mali traktori, na uklanjanju snijega sa trotoara i pješačkih zona.

Kako nam je kazao Edin Dizdarević, rukovodilac Sektora tehničkih poslova JKP „Komunalac“, sa prestankom padavina tokom noći sa 3. na 4. januar, intezivnije se radilo na saobraćajnicama drugog i trećeg prioriteta, i do sada je utrošeno preko 80 tona posipnog materijala.

Tokom protekle sedmice, po nalogu Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla, izvršena je distribucija 40 tona soli za sve mjesne zajednice, namjenjenih za održavanje ulica, sokaka i zaseoka u visinskim zonama, a koje nisu u programu redovnog zimskog održavanja.

U večernjim satima, kada se smanji intenzitet saobraćaja u gradu, veći intenzitet rada će biti usmjeren na raščišćavanju i uređenju raskrsnica i transverzala, koje spajaju sjevernu i južnu magistralu kao i prateće ulice. Tokom dana i naredne noći radiće se i u visinskim zonama, što podrazumjeva uklanjanje snijega sa glavnih saobraćajnica, i posipanje posipnog materijala.

Od počekta sniježnih padavina, na terenu su i uposleni Javnog komunalnog preduzeća „Saobraćaj i komunikacije“ Tuzla, što nam je potvrdio Tarik Arslanagić, rukovodilac Odjeljenja za saobraćaj i komunikacije. Do sada su očišćeni prioriteti, parkinzi u blizini Univerzitetsko kliničkog centra i Doma zdravlja Tuzla, kao i oni sa većim kapacitetima, ispred tržnih centara Omega i Konzum, parking kod Trga slobode, i sa zapadne strane Panonskih jezera.

Kontaktirali smo i „Gradski i prigradski saobraćaj“ dd Tuzla, od kojih smo saznali da njihovi autobusi saobraćaju otežano. Posljedica su kašnjenja, a u nekoliko slučajeva bilo je kvarova autobusa, gdje su poslana zamjenska vozila. Jedina linija koja ne saobraća je ona za Obodnicu, koja je od 1.januara 2016.godine objedinjena sa linijom broj 7.

Autobusi „Transturista“ saobraćaju prema utvrđenom redu vožnje, a kašnjenja su evidentirana na linijama iz Sarajeva i Doboja.

Kako smo saznali na Međunarodnom aerodromu Tuzla redovni letovi za Beč, Malmo, Dortmund i Geteborg nisu odgođeni.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*