Mostarac nasljeđuje Platinija na čelu UEFA-e?

Jedanaest članica UEFA-e iz jugoistočne Evrope će u Beogradu 26. januara predložiti svog kandidata za predsjednika krovne kuće evropskog fudbala.

On bi trebao biti Ivan Ćurković, rođeni Mostarac koji ima impresivnu fudbalsku prošlost. Karijeru je počeo u mostarskom Veležu, za koji je u periodu od 1960. do 1964. godine sakupio 87 nastupa. Nakon toga je prešao u Partizan, gdje je proveo punih osam godina i branio u više od 200 utakmica, da bi 1972. godine postao član Saint-Etiennea, za koji je sakupio 303 nastupa.

Ćurković je u svojoj karijeri branio i za reprezentaciju Jugoslavije, a kratko se bavio i trenerskim poslom. Osim toga, bio je i savjetnik francuskog selektora Michela Hidalgoa na SP u Španiji 1982. godine, 16 godina predsjednik Partizana, četiri godine predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije a već deset godina je potpredsjednik FSS-a.

Nakon što je Michel Platini završio svoju eru u UEFA-i, mjesto predsjednika će uprazniti jedan od kandidata koji bi uskoro trebali biti zvanično poznati. Osim (najvjerovatnije) Ćurkovića, u utrci za ovu prestižnu funkciju naći će se Infantino (Italija) i Villar (Španija), kao još neka imena koja za sada nisu poznata.

Ako bi se Ćurković kandidovao, sigurno bi dobio glasove Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije i Kipra, kao i najvjerovatnije Rusije i Francuske, obzirom da je počasni građanin St. Etiennea.

Novi predsjednik UEFA-e će biti poznat prije početka Evropskog prvenstva, a u sedmicama koje slijede očekuje se mnogo više informacija.

(sportsport.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*