Postavljen bilbord u okviru projekta ”Zebra-mjesto sigurnog prelaza”

U okviru projekta ”Zebra-mjesto sigurnog prelaza” postavljen je bilbord o procentu savjesnih i nesavjesnih vozača u Gradu Tuzla, na magistrali kod Panonike. Projekat je realizirala JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, a pod pokroviteljstvom Udruženja “Interaktivne otvorene škole” MIOS –Tuzla.

Naime, učenici škole su u sklopu projekta vršili evidentiranje na 14 pješačkih prelaza koji nisu uređeni svjetlosnom signalizacijom, kao i na 6 raskrsnica na kojima se u isto vrijeme na semaforima upale zelena svjetla za regulaciju kretanja pješaka i vozača.

Nakon analize stanja došlo se do rezultata da je 72 % nesavjesnih vozača dok je tek 28% onih koji savjesno postupaju na pješačkim prelazima, tj. svojim zaustavljanjem omoguće prelazak pješaka kao što su po članu 52. i članu 111. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH dužni da urade. Najteže stanje u ovom pogledu zabilježeno je na pješačkim prelazima pored Željezničke stanice, Medrese, Saobraćajne škole i Hametove pijace gdje je broj savjesnih vozača i ispod 10%.

Promatranje je vršeno u povodu Svjetskog dana žrtava u saobraćaju, a uzorak promatranja u trajanju od jednog sata iznosio je 4341 vozilo. Generalni cilj projekta je povećanje broja savjesnih vozača.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*