Otvaraju se nove firme u Živinicama: Gradi se skladište za distribuciju borovnica

Budžet Općine Živinice je usvojen krajem decembra 2015. godine i iznosi više od 17 miliona maraka. Na području ove općine uveliko se grade objekti, izdaju dozvole za nove pogone, dolaze investitori, otvaraju se nova radna mjesta.

Asim Aljić, načelnik ove općine, koji je u žižu javnosti u regionu došao prije nekoliko mjeseci, kada je zbog kašnjenja uposlenika zaključao zgradu općine i zapisao sve službenike koji kasne, u razgovoru za Faktor najavljuje velike projekte i u ovoj godini. Aljić je zaveo red u općini, a rezultate su već primjetili građani Živinica, ali i Tuzlanskog kantona.

Najveća plantaža u Evropi

– Nakon nekoliko godina, prvi put je usvojen budžet do 31. decembra, kako je to predviđeno zakonom. Očekujemo da ispunimo ono što smo planirali u budžetu – kazao je Aljić u razgovoru za Faktor.

Najavljuje da će tokom ove godine početi izgradnja objekata u privrednoj zoni Ciljuge. Firma “Elisa Berry” je dobila vlasništvo nad zemljištem površine 20 duluma, gdje će graditi skladište za ambalažu i dalju distribuciju borovnica koje su zasađene na području Živinica. Radnici ove firme su u proteklim mjesecima zasadili 30 hektara borovnice, a ova plantaža se, prema riječima nadležnih, svrstava u red najvećih u Evropi.

Razvoj Binga

– U Novom gradu smo završili postupak dodjele zemljišta za izgradnju jednog poslovnog objekta za firmu Kera&Disk. Stvorili smo pretpostavke za napajanjem vode industrijske zone Maline, prije svega objekta koji treba početkom godine da počne sa radom, gdje će biti otvorena fabrika kolača. Prema našoj procjeni bit će zaposleno 30 ljudi – kazao je Aljić.

Navodi da je u postupku i dodjela zemljišta u poslovnoj zoni Ciljuge za firmu “Kalelektrik”, koja želi proširi svoje kapacitete i gradi halu na ovom području.

– Početkom ove godine Bingo će početi izgradnju velikog tržnog centra. Pored tog centra, također u industrijskoj zoni Maline, Bingo će graditi i supermarket – otkrio je načelnik.

 Toplifikacija Živinica

Načelnik naglašava da je u toku realizacija i jednog od najznačajnijih projekata u ovoj općini, a radi se o toplifikaciji Živinica.

– To smo započeli prošle godine i već trošimo sredstva od 1,5 miliona maraka i po našim planovima taj projekat bi trebao biti završen do 2019. godine – obećava Aljić.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*