Potvrđeno: Islamska zajednica naredila zatvaranje “paradžemata” do kraja februara

Islamska zajednica u BiH obavezala je glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima, kako se navodi, “paradžemata”, te ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH.

Uputstvo imamima izdato je na osnovu dopisa reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića, te na temelju zaključka usvojenog na sastanku muftija od 14. decembra 2015. godine.

“Obvezuju se glavni imami da do kraja januara 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je nužno ukazati na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja februara 2016. godine, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti naših džemata”, navodi se u uputstvu koje je glavnim imamima poslato iz tuzlanskog muftijstva.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba sekretar Behram-begove medrese Sevret Mehmedćehajić.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji na desetine ilegalnih mesdžida u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice.

Međutim, još uvijek nije poznato šta će Islamska zajednica u BiH poduzeti u slučaju da se “paradžemati” ne zatvore do kraja februara.

Za osnivanje bilo koje organizacije, uključujući udruženje građana ili nevladine organizacije, koje u svom nazivu i djelovanju imaju odrednicu povezanu sa islamom, neophodno je odobrenje Islamske zajednice u BiH.

Prije nekoliko mjeseci Islamska zajednica u BiH povukla je odobrenje za rad školi Kur'ana u Mostaru, nakon čega su nadležne vlasti oduzele rad udruženju građana koje je organiziralo školu.

Međutim, “paradžemati” u većini slučajeva nigdje nisu registrirani tako da će ih biti vrlo teško zabraniti jednim dekretom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*