Kalašnjikovi za napad u Parizu stigli iz Hrvatske

Teroristički napad u pariškom kazalištu Bataclan i na terase kafića i restorana u studenome izveden je s barem šest kalašnjikova koji podrijetlo vuku iz kragujevačke tvornice Zastava. Od njih je jedan sigurno, a vjerojatno i dva, dospio krijumčarskim rutama iz Hrvatske. Riječ je o oružju zaostalom iz Domovinskog rata koje se dobro uhodanim krijumčarskim kanalima transportiralo u Francusku.

U srcu priče

Otkrila je to u najnovijem dokumentarnom filmu “La route de la kalachnikov” (Put kalašnjikova, prev. a.) novinarka televizijske kuće Canal+, inače podrijetlom Šibenčanka, Vanina Kanban. Ona je više mjeseci provela istražujući balkansku rutu krijumčarenja oružja te provela dobar dio vremena u srcu priče, s krijumčarima oružja, koji su joj uz zaštitu identiteta pristali objasniti način šverca. U filmu koji je prije nekoliko dana premijerno prikazan na Canal+, a uskoro i u brojnim drugim europskim zemljama, Vanina je s krijumčarima oružja više puta bez problema prošla hrvatsku granicu. Automobil nakrcan ubojitim strojnicama bez ikakvih je poteškoća iz Albanije preko Crne Gore stigao u Hrvatsku. Potom su dva puta “kontrolirani” kod Neuma, a potom bez problema s oružjem prešli još nekoliko državnih granica. Iz Hrvatske su trebali kroz Sloveniju prema Austriji, Njemačkoj i konačno – Francuskoj, no došlo je do neočekivanog zapleta.

Čekanje u Dubrovniku

Snimka prikazuje kako auto s oružjem stiže u RH noću. Nakon dolaska u Dubrovnik pokušavaju kontaktirati domaću vezu, čovjeka koji je obećao prevesti oružje do idućeg punkta. No, on puna dva dana ne odgovara na pokušaje da uspostave kontakt, a oni ga s ilegalnim oružjem čekaju u Dubrovniku. Tek nakon dva dana javlja se iz Njemačke, priznaje da ga je strah i odustaje. Stoga krijumčari moraju hitno pronaći drugog prijevoznika za “robu” za koju su preprodavačima dali dvije-tri tisuće eura.

– A dobit ćemo za njih barem deset puta više – hvale se krijumčari novinarki. Naposljetku su uspjeli pronaći čovjeka iz Sarajeva koji je pristao raditi za njih. Odlaze na mađarsku granicu gdje krijumčari daju dvije tisuće eura graničnom policajcu i prolaze bez ikakvih problema dalje prema europskim zemljama. Sve to događalo se samo nekoliko mjeseci prije krvavog napada na Pariz u kojem je živote izgubilo 130 osoba.

U izradi filma kao suradnik novinarke Kanban sudjelovao je i novinar Jutarnjeg lista Tomislav Kukec. Zajedno su u malenom gradiću Dalmatinske zagore locirali domaću “vezu” koja je oružje slala u Francusku, trgovca oružjem koji je objasnio metodu svog rada. Ispričao nam je tako kako se, po uspostavljenom kontaktu preko posrednika, priprema pošiljka traženog oružja.

Uglavnom se radi o manjim količinama oružja – sedam do osam kalašnjikova uz nešto ručnih bombi i eksploziva. Predstavnik kupca iz Marseillea, francuskoga grada koji je poznat kao središte kriminala s najvećim brojem zapljena kalašnjikova, dolazi u Split s novcem, dok njegov suradnik preuzima oružje.

‘Zalog’ plaćanja

Novac se prodavaču isplaćuje tek kada je oružje sretno stiglo u Marseille, a posrednik sve dotad mora biti u hotelu u Splitu kao “zalog” plaćanja. Naš nam je izvor, koji ima podeblji dosje zbog trgovanja oružjem, a što smo pouzdano provjerili, tada otkrio kako su sela Dalmatinske zagore, ali i Dalmacije, te ostatka Hrvatske, još puna oružja iz Domovinskog rata koje mnogi iz emotivnih razloga ili kao ratne trofeje čuvaju u kućama. No, suočeni s financijskim problemima, oružje prodaju za nekoliko stotina eura. Dobar dio ga završava na francuskim ulicama, ali i drugih europskih zemalja, naročito kalašnjikovi koji su i danas omiljeni zbog jednostavnosti korištenja.

Krijumčar nam je također ispričao da do oružja dolazi vrlo jednostavno, otkupom po kućama, a nije rijedak slučaj ni da ga nabavlja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Granicu prolazi bez problema, na već dobro uhodanim mekim rutama u što smo se i sami uvjerili prešavši nekoliko puta ilegalno državnu granicu Hrvatske i BiH. Također, razgovarali smo s više ljudi koji su nam rekli da imaju kalašnjikove, no odbili su nam ih pokazati, a neki su istaknuli da se oružje nalazi zazidano u njihovim kućama. Mnogi od njih znali su za slučajeve preprodaje tog oružja određenim kupcima za svega nekoliko stotina eura. Kanban je u filmu koji je na francuskim televizijama najavljen kao “otkriće koje će potresti Europu”, prošla čitavu krijumčarsku balkansku rutu, od Albanije preko Crne Gore i Hrvatske do drugih europskih zemalja. Locirala je dva ključna puta – hrvatski koji vodi iz Crne Gore preko Dubrovnika te onaj koji iz Albanije i Crne Gore preko BiH te Srbije prolazi kroz mađarsku granicu. Ona je, ističe novinarka, naročito porozna zbog visoke razine korupcije .

Kalašnjikovi omiljeni

– Hrvatska je svakako jedna od važnih zemalja kojom prolazi ruta kojom se oružje doprema u Francusku. Kalašnjikovi su omiljeno oružje terorista, a ovi su prostori još puni tog oružja koje se koristilo u ratu. Teško je ustanoviti točno podrijetlo svakog komada, jer je često mijenjalo vlasnike. No, od šest kalašnjikova koji su iskorišteni za napad u Parizu za jedan je posve sigurno da je iz Hrvatske, tj. da je uzet iz neke od hrvatskih vojarni još za vrijeme rata, a onda je stigao raznim kanalima u Francusku. Moguće je da je i još jedan kalašnjikov stigao također iz Hrvatske, no za to nismo uspjeli prikupiti dovoljno dokaza – kaže Kanban, prenosi Jutarnji list.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*